Європарламент закликав скасувати обмеження на удари вглиб Росії і ввести ембарго на російський газ

Європейські прапори біля будівді Європейського парламенту в Страсбурзі, Франція. AP Photo/Jean-Francois Badias

Європейський парламент закликав країни ЄС посилити тиск на російський енергетичний сектор через ембарго на російський зріджений природний газ (LNG) та санкції проти Газпрому і російських нафтових компаній.

У останній резолюції щодо продовження фінансової та військової підтримки України державами-членами ЄС висловлено засудження тривалої агресивної війни Росії проти України та залучення до воєнних дій Білорусі. ЄС вимагає від Росії негайно припинити всі воєнні дії в Україні, безумовно вивести всі сили та військову техніку з усієї міжнародно визнаної території України. Також у резолюції озвучено вимогу до Росії відшкодувати Україні шкоду, заподіяну її народові, землі, природі та інфраструктурі.

Резолюція Європарламенту також закликає всі держави-члени ЄС “збільшити фінансування України та утримуватися від зменшення своїх внесків”.

Стосовно російського енергетичного сектору, резолюція закликає до повного ембарго російського скрапленого природного газу та до санкцій проти Газпрому і російських нафтових компаній.

Європарламент закликає ЄС запровадити вимогу, щоб судна льодового класу Arc-7, які експортують російський скраплений газ, були включені до санкційних списків, забороняючи їм доступ до портів або західних морських послуг.

Дивіться також: Європа повинна підготуватися до конфронтації з Росією за 6-8 років – єврокомісар з питань оборони ЄС

Крім того, Європарламент закликає усі держави негайно скасувати обмеження на використання західних систем озброєнь, доставлених в Україну, проти законних військових цілей на території Росії.

Такі обмеження, вважають європарламентарі, перешкоджають здатності України повною мірою здійснювати своє право на самооборону згідно з міжнародним публічним правом і залишають її вразливою до російських атак на цивільне населення та інфраструктуру.

Резолюція також настійно закликає держави-члени “чинити активний тиск на Угорщину”, щоб вона припинила блокаду фінансової підтримки України, включаючи нещодавно створений Фонд допомоги Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

В Єврокомісії міняють керівництво – як це вплине на відносини Брюсселя й Києва. Відео