ЄС присудив премію Сахарова лідерам опозиції Венесуели

Лідерка опозиції Венесуели Маріа Коріна Мачадо, Каракас, 15 грудня 2023. AP Photo/Matias Delacroix

Лідерка демократичних сил Венесуели Маріа Коріна Мачадо та кандидат від опозиції на липневих президентських виборах Едмундо Гонсалес Уррутія отримають премію Сахарова за свободу думки 2024 року.

Церемонія нагородження відбудеться у Страсбурзі на засіданні Європарламенту 18 грудня, лауреати отримують винагороду у 54 тисячі доларів.

Президентка парламенту Роберта Мецола, оголошуючи лауреатів, заявила, що премію присуджують "за їхню хоробру боротьбу за відновлення свободи та демократії у Венесуелі".

"У своєму прагненні до справедливого, вільного та мирного переходу влади вони безстрашно відстоювали цінності, які так дорогі мільйонам венесуельців та Європейському парламенту: справедливість, демократія та верховенство права", - додала вона.

Маріа Коріна Мачадо була обрана кандидаткою у президенти від венесуельської опозиції від "Демократичної платформи єдності" у 2023 році, але пізніше була дискваліфікована контрольованою режимом Ніколаса Мадуро Національною виборчою радою. У вересні Рада Європи присудила Мачадо свою премію з прав людини.

Едмундо Гонсалес Уррутія, дипломат і політик, який змінив її на посаді кандидата від "Демократичної платформи єдності", засудив нездатність венесуельського уряду оприлюднити офіційні результати президентських виборів і заперечив оголошену перемогу Мадуро. Уррутія покинув країну у вересні після того, як був виданий ордер на його арешт.

США та ЄС визнали, що вибори президента Венесуели не відповідали міжнародним стандартам, визнавши там фальсифікацію і серйозні та систематичні порушення прав людини.

За даними уряду Венесуели, під час демонстрацій, що відбулися після виборів, було заарештовано 2400 осіб, а неурядові організації повідомили про загибель 24 осіб.

Дивіться також: Китай, Росія та Іран націлені на вибори в США, свідчать нові дані