Лідери ЄС опинилися перед лицем бюджетних суперечок

У четвер ввечері в Брюсселі розпочинається саміт лідерів Європейського Союзу. На порядку денному бюджетні питання, які вже ввели непорозуміння у блок 27 країн.

В суперечці між багатими країнами і тими, які просять більшої фінансової допомоги, прем’єр-міністр Великобританії Дейвид Камерон погрозив скористатися правом вето, якщо не будуть заморожені витрати. Нинішній бюджет на 2007-13 роки становить 1.28 трильйона доларів, а наступний стосуватиметься витрат до 2020 року.

Кошти на програми семирічного періоду будуть призначені на сільське господарство і розвиток відсталих регіонів. Він дорівнює приблизно одному відсотку ВВП Європейського Союзу.

Камерон, який перебуває під постійним тиском скептиків з боку своєї Консервативної партії, є головним захисником ідеї про накладення обмежень на витрати ЄС. Його підтримують Нідерланди, Швеція і, дещо меншою мірою – Німеччина.

Європейська комісія, яка є виконавчим органом ЄС, підтримує більші витрати, кажучи, що міждержавні ініціативи допоможуть у зростанні економіки і створенні більшої кількості робочих місць.

Шістнадцять фінансово і економічно уразливих країн ЄС об’єднали сили, щоб разом виступити проти скорочень на підтримку зростання економіки і розвиток. До цих країн належать не лише традиційно бідніші членські країни – багато з них із Східної Європи – але також ті, які найбільше потерпіли від фінансової кризи, як Греція, Португалія та Іспанія.