Європа повинна підготуватися до конфронтації з Росією за 6-8 років – єврокомісар з питань оборони ЄС

Андріус Кубілюс, єврокомісар з питань оборони та космосу застерігає ЄС про необхідність готуватися до військового конфлікту з Росією. John Thys/Pool Photo via AP

Європейський Союз повинен якнайшвидше посилити свою оборону, оскільки може зіткнутися із потенційною конфронтацією з Росією уже через шість-вісім років. Про це заявив перший в історії комісар ЄС з питань оборони Андрюс Кубілюс.

В інтерв’ю агентству Reuters, записаному напередодні призначення, 67-літній Кубілюс, колишній прем’єр-міністр Литви, сказав, що відповідатиме за спільні європейські проєкти в галузі оборони, включно зі захистом проти повітряних та кібернетичних атак.

Ще будучи на посаді очільника литовського уряду, він закликав розвивати збройну промисловість Європи, інвестувати більше у європейську зброю та закуповувати її спільно, а також спонукав самі компанії до більшої міжнародної співпраці.

Ми повинні приймати швидкі рішення, і амбітні рішення
Андрюс Кубілюс

Безпека піднялася на вершину політичного порядку денного ЄС після вторгнення Росії в Україну в 2022 році, нагадує Reuters.

“Міністри оборони та генерали НАТО погоджуються, що Володимир Путін може бути готовий до конфронтації з НАТО та ЄС через 6-8 років”, - заявив Кубілюс, якого Reuters називає запеклим критиком Росії та симпатиком України.

Дивіться також: Румунія вимагає від НАТО реакції на вторгнення Росії в її повітряний простір

“Якщо ми серйозно ставимося до цих оцінок, то це час для нас, щоб як слід підготуватися, і цей час короткий. Це означає, що ми повинні приймати швидкі рішення, і амбітні рішення”, – додав він.

Кубілюс сказав, що його робота як комісара з питань оборони полягатиме насамперед у вивченні спільно з головною дипломаткою ЄС Каєю Каллас​, які ресурси потрібні Європейському Союзу, щоб бути готовим до воєнного виклику. Він прагне завершити це дослідження протягом перших 100 днів.

Посадовець сказав, що брак інвестування на суму понад трильйона євро за десятиліття після фінансової кризи означають, що європейська оборонна промисловість перебуває у “незадовільному стані”.

На Кубілюса, наголошує Reuters, чекає “важка боротьба” з кількома урядами ЄС, які дуже обережно ставляться до того, щоб надати Брюсселю право голосу в організації своєї оборонної промисловості.

Європейська комісія не має правових повноважень на формування оборонної політики, а країни ЄС координують свою оборону через НАТО.

Різниця між оборонними програмами ЄС і НАТО

Кубілюс вважає свою роботу “доповненням” до НАТО, а не конкуренцією.

“Європейський Союз не матиме оборонних планів чи військового керівництва, як у НАТО, але має інструменти для отримання більшого фінансування, чого немає у НАТО”, — сказав він.

Кубілюс сказав, що “був би радий” інвестувати понад 500 мільярдів євро протягом наступних кількох років у розвиток оборонної промисловості Європи.

Але він не певний, де взяти гроші: “Це не мені знати... Комісар з оборони має знати, куди витрачати гроші, а не як їх отримати. Це справа інших членів комісії”.

Утім посадовець запропонував кілька можливих шляхів розширення оборонної промисловості – випуск спільних оборонних облігацій, використання коштів Європейського фонду відновлення та стійкості після пандемії або використання Європейського інвестиційного банку.

Дивіться також: Швеція подвоїть витрати на цивільну оборону, щоб підготуватись до війни