Європарламент остаточно погодив €35 млрд позики Україні

Прапори Євросоюзу та прапор України перед Європейським парламентом у Страсбурзі, 22 жовтня 2024. FREDERICK FLORIN / AFP

Європейський парламент 22 жовтня остаточно схвалив надання Україні позики до 35 мільярдів євро, яка буде гарантована майбутніми доходами від знерухомлених активів російського центробанку на Заході.

Серед законодавців ЄС 518 проголосували "за", 56 "проти" та 61 "утримався", повідомлено у пресрелізі на вебсайті Європарламенту.

"Україна продовжує протистояти російській агресії, її хоробрі громадяни борються не лише за власне існування та свободу, а й захищають демократію, права людини, свободу та міжнародне право для всіх нас", - наведено у пресрелізі слова доповідачки Карін Карлсбро.

"Потреба у фінансовій підтримці величезна та термінова. Росія повинна заплатити за напад на українців і брутальне знищення інфраструктури країни, міст, сіл і будинків. Тягар відбудови України візьмуть на себе ті, хто відповідальний за її знищення, а саме Росія", – додала Карлсбро.

Позика є частиною пакету підтримки загальним обсягом до 50 мільярдів доларів, погодженого країнами Групи семи та Європейським Союзом у червні цього року.

Європейський Союз зобовʼязався надати до 35 мільярдів євро в рамках позики Групи семи, однак його частка може бути і меншою, залежно від розміру внесків інших країн Групи, зокрема Сполучених Штатів. Гроші ЄС очікувано надійдуть в Україну протягом 2025 року.

"Механізм кредитної співпраці з Україною, нещодавно створена структура, зробить майбутні доходи від заморожених активів Центрального банку Росії, розташованих в ЄС, доступними для України", - пояснено в пресрелізі Європарламенту.

"Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та повертати позику макрофінансової допомоги ЄС, а також позики від інших партнерів Групи семи. В міру того, що кошти механізму можна буде використовувати для обслуговування та погашення кредитів, Київ зможе розподіляти кошти макрофінансової допомоги на свій розсуд", - додає Європарламент.

Дивіться також: Держдеп оголосив три нові ініціативи на допомогу українському народу

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у дописі в мережі Х подякував Європарламенту за це рішення. "Це важливий внесок ЄС у межах $50 млрд кредиту G7 з використанням прибутків від заморожених російських активів. Він допоможе задовольнити нагальні фінансові потреби України в умовах жорстокої повномасштабної війни, яку веде Росія проти нашої держави", - зазначив він.

Також Велика Британія оголосила нині про надання Україні позики у 2,26 мільярда фунтів (2,94 мільярда доларів) в рамках згаданого кредиту у 50 мільярдів доларів.

Як повідомляє британський уряд, ці гроші призначені суто на військові потреби України, зокрема на посилення протиповітряної оборони, артилерії тощо.

За словами міністра оборони Великої Британії Джона Гілі, президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер на переговорах у Лондоні два тижні тому обговорили використання британської частки позики.

Водночас відповідаючи на запитання, чи дозволить Сполучене Королівство Україні використати надані гроші для закупівлі британських ракет Storm Shadow для ураження цілей вглибині Росії, Гілі зауважив: "Вони дуже активно розвивають використання безпілотників навіть більшого радіуса дії. Вони працюватимуть з нами над тим, як вони використовують ці гроші, та яка зброя їм найбільше потрібна".

Теперішня позика буде надана на додаток до суми у 3 мільярди фунтів (3,89 мільярда доларів) військової допомоги, яку Велика Британія зобов'язалася щорічно надавати Україні.

Як повідомляв раніше Голос Америки, виконавча рада Світового банку 10 жовтня схвалила створення фінансового посередницького фонду, який сприятиме втіленню рішення Групи семи щодо позики Україні.

Внески до цього фонду очікувано надійдуть від США, Канади та Японії, однак, точна сума внеску кожної з країн наразі невідома.

Понад дві третини знерухомлених суверенних російських активів, або близько 210 мільярдів євро, коштом яких здійснюватимуться обслуговування позики Україні, перебувають у країнах ЄС, і більшість з них зберігаються в бельгійському депозитарії Euroclear.

Дивіться також: ООН: Україна втратила чверть населення з початку повномасштабного вторгнення РФ