У Хезболли закінчується готівка, після бомбардувань Ізраїлю

Фото: Будівлі, зруйновані ізраїльськими авіаударами в Дахійє, Бейрут, Ліван, 7 жовтня 2024 року.

У ліванського угруповання "Хезболла" закінчуються гроші, адже наступ Ізраїлю руйнує три ключові джерела коштів групи, кажуть дослідники в інтерв'ю Голосу Америки.

Американські та ліванські дослідники та Міністерство фінансів США називають ліванську квазібанківську установу Аль-Кард аль-Хассан, або AQAН, що діє без державної банківської ліцензії, головним джерелом готівки Хезболли, організації, яку США вважають терористичною. Дослідники кажуть, що група також отримує готівку через неплатоспроможні, але ліцензовані комерційні банки Лівану та перевозячи готівку літаками до аеропорту Бейрута.

Минулого місяця ізраїльські військові посилили свої атаки на лідерів і об’єкти Хезболли після 11 місяців стриманих відповідей на щоденні напади угруповання на півночі Ізраїлю на підтримку ХАМАСу. Палестинське терористичне угруповання, яке також підтримує Іран, вдерлося на південь Ізраїлю з Гази в жовтні минулого року, викликавши жорстоку відповідь Ізраїлю.

Хезболла заснувала AQAH у 1982 році як благодійну установу, що надає безвідсоткові позики нужденним ліванцям, насамперед співвітчизникам-шиїтам, за даними Ізраїльського інформаційного центру розвідки та тероризму імені Меїра Аміта (ITIC), неурядової дослідницької групи ветеранів ізраїльської розвідувальної спільноти.

ITIC каже, що відтоді AQAH перетворилася на велику установу з філіями в південному центрі Хезболли в Бейруті Дахійє та в інших частинах Лівану, де домінує Хезболла.

Архівне фото: відділення Аль-Кард аль-Хассан, кероване Хезболлою, у Бейруті, Ліван, 20 січня 2021 року.

Міністерство фінансів США ввело санкції проти AQAH у 2007 році. У оголошенні 2021 року про подальші санкції щодо співробітників AQAH сказано, що установа накопичила близько пів мільярда доларів.

За даними MTV Lebanon, однієї з провідних телевізійних мереж країни, AQAH сильно постраждав від перших авіаударів Ізраїлю по об’єктах Хезболли в Дахійє наприкінці вересня.

У репортажі 30 вересня арабською мовою MTV Lebanon заявило, що ізраїльські авіаудари були націлені на "центри зберігання готівки" Хезболли, включаючи значну частину сховищ AQAH, спричинивши "фінансову кризу" угруповання.

Хілал Хашан, професор політології в Американському університеті Бейрута, сказав у телефонному інтерв’ю в середу, що Ізраїль "знищив" більшість філій AQAH під час авіаударів.

"Хезболла зіткнулася з дуже серйозною фінансовою проблемою. Вони не в змозі платити рядовим членам, які покинули свої домівки і повинні годувати свої сім’ї", – сказав Хашан.

У 2021 році в оголошенні Міністерства фінансів про санкції проти шести співробітників AQAH говориться, що вони використовували особисті рахунки в ліцензованих ліванських банках, щоб перевести понад 500 мільйонів доларів через AQAH за попереднє десятиліття. За його словами, ця діяльність надала AQAH доступ до міжнародної фінансової системи через особисті рахунки співробітників у ліванських банках.

Девід Ашер, колишній чиновник Міністерства оборони США та Державного департаменту США, який займався протидією глобальній торгівлі наркотиками та мережам відмивання грошей Хезболли, сказав в окремому інтерв’ю в середу, що угруповання переживає "великі проблеми", оскільки воно також втрачає доступ до банківської системи Лівану.

"Я чув від ліванських банкірів, у тому числі фінансистів Хезболли, що найбагатші банкіри Лівану, які можуть дозволити собі літати, втекли до Європи та Перської затоки, побоюючись, що вони можуть стати наступними мішенями Ізраїлю за допомогу Хезболлі", — сказав Ашер, старший науковий співробітник Гудзонівського Інституту у Вашингтоні. Ашер сказав, що підтримує контакти з джерелами в Лівані, яких США вербували протягом багатьох років для надання інформації про Хезболлу.

"Ці ліванські банкіри, більшість з яких мільярдери, бачать, що вітер дме проти Хезболли, тому вони не дозволять їй вивести мільйони доларів із їхніх банків, у яких все ще є готівка, незважаючи на банкрутство на папері, — сказав Ашер. — Вони знають, що якщо вони це зроблять, Ізраїль, ймовірно, також їх усуне".

За словами Ашера та Хашана, зруйновано і поставку готівки літаками, що летять до аеропорту Бейрута, зокрема з Ірану, основного патрона групи.

Ізраїльський військовий речник Даніель Хагарі повідомив журналістам 27 вересня, що ізраїльські військові літаки почали патрулювати повітряний простір аеропорту Бейрута і не дозволять ворожим рейсам зі зброєю приземлитися на цивільний об’єкт. Він не згадав про готівку, яка перевозиться на борту літаків, які Ізраїль вважає ворожими рейсами.

Архівне фото: Статуя іранського генерала Касема Сулеймані, колишнього керівника іранських сил Кудс, стоїть перед філією банківської установи Аль-Кард аль-Хассан, керованої Хезболлою, у Гобейрі, Ліван, 20 січня 2021 року.

Наступного дня Міністерство транспорту Лівану повідомило ліванським і західним ЗМІ, що наказало іранському літаку, який прямував до Бейрута, повернути з повітряного простору Лівану. Міністерство пояснило цей крок попередженням диспетчерської вежі Бейрута про те, що Ізраїль застосує силу, якщо літак там приземлиться.

"Я чув від ізраїльських колег, що іранці бояться надсилати гроші до Лівану, тому що Ізраїль погрожує атакувати рейси до Бейрута. Ізраїльтяни попереджають, що будуть атакувати на рейси, що перевозять гроші, а не лише зброю", – сказав Ашер.

Хашан сказав, що Іран організовував регулярні рейси з Тегерана до Бейрута для контрабанди готівки до Хезболли, не проходячи через митний департамент ліванського уряду. "За кілька тижнів після того, як Ізраїль посилив свої атаки на південні околиці Бейрута, уряд Лівану встановив більший контроль над аеропортом, і перекрив поставки готівки до Хезболли", — сказав Хашан.

Міністр громадських робіт і транспорту Лівану Алі Хаміє заявив Agence France-Presse у вівторок, що аеропорт Бейрута "підпадає під дію ліванських законів і контролюється різними відповідними департаментами та службами безпеки". Хаміє додав, що будь-який літак, який перевозить зброю, повинен бути схвалений ліванською армією та мати ліцензію міністерства.

Телевізійна мережа Саудівської Аравії Al Arabia в четвер навело цитату джерела в ліванської армії, що армія та інші служби безпеки "з усіх сил намагаються встановити контроль над аеропортом, розпочавши перевірки вантажів, щоб переконатися, що їхній вміст відповідає декларації".

Хашан сказав, що відсутність грошей у Хезболли навряд чи зупинить її тисячі оперативників від боротьби з ізраїльськими силами найближчим часом.

"Продовження бою більше залежить від наявності їжі та боєприпасів, — сказав він. — Коли боротьбу мотивує релігійне завзяття, є важливіші проблеми, ніж наявність готівки".