США готують санкції проти проросійського експрем'єра Грузії, кажуть посадовці

Архівне фото: Бідзіна Іванішвілі, колишній прем'єр-міністр Грузії, у Тбілісі, Грузія, 2 жовтня 2021 року.

Сполучені Штати готують санкції проти колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі через зростання стурбованості щодо його ролі в поглибленні зв’язків з Росією та відверненні країни від її демократичного шляху, повідомили два джерела в уряді США, які говорили з Голосом Америки на умовах анонімності.

Посадовці США кажуть, що дії Іванішвілі йдуть на користь інтересам Росії та підривають прагнення Грузії приєднатися до Європейського Союзу та НАТО.

"У нас є інформація, що Іванішвілі розвивав відносини з російськими олігархами, щоб Росія отримала кращий доступ до грузинського ринку. Насправді він робив певні дії за вказівкою російських спецслужб", – сказав Грузинській службі Голосу Америки високопосадовець США на умовах анонімності, враховуючи делікатність обговорення санкцій.

68-річний Іванішвілі, мільярдер, який заробив свої статки у Росії в 1990-х роках, залишається дуже впливовою фігурою в Грузії, незважаючи на те, що він пішов з політики в 2013 році. Він живе в палаці з видом на столицю Грузії Тбілісі та рідко з’являється на публіці. Його екстравагантний спосіб життя, зокрема акваріум з акулами в його палаці, зоопарк у його рідному місті та любов до дерев, принесли йому прізвисько "грузинський Джеймс Бонд" та привернули увагу міжнародних ЗМІ.

Політична партія "Грузинська мрія", яку заснував Іванішвілі, перебуває при владі в країні з 2012 року, і деякі оглядачі кажуть, що він продовжує приймати ключові політичні рішення з-за лаштунків.

За словами Георгія Гахарії, колишнього члена "Грузинської мрії", який обіймав посаду прем’єр-міністра Грузії з вересня 2019 року до лютого 2021 року, коли він пішов в опозицію, Іванішвілі досі бере участь у всіх основних політичних та економічних рішеннях.

"Іванішвілі керує різними темами як на стратегічному, так і на тактичному рівнях, — сказав Голосу Америки Гахарія, який зараз очолює партію "За Грузію". — Він безпосередньо бере участь в [економічних і] політичних питаннях. Все, що відбувається в країні в цей момент, стосується Іванішвілі".

Інший опозиційний політик Гіга Бокерія з Федералістичної партії каже, що Іванішвілі доклав зусиль, щоб повернути грузинський уряд в проросійському, антизахідному напрямку.

"Він той, хто з самого початку керував цією кампанією демонізації Заходу як загрози безпеці та ідентичності Грузії, буцімто Захід і, зокрема США використовують грузинів як пішаків у своїх інтересах, і що, щоб вижити, ми повинні прийняти домінування Росії в сфері безпеки в нашому регіоні", – сказав Бокерія Голосу Америки.

"Під цим приводом він сприяв російському проникненню в грузинську економіку, структури безпеки та політичне життя та націлився на прозахідні інституції та своїх політичних опонентів".

Бокерія додав, що хоча можливі санкції проти Іванішвілі є виправданим і необхідним кроком, США мають діяти стратегічніше, щоб зміцнити Грузію як ключовий форпост Заходу в регіоні.

"Хоч грузинське суспільство остаточно відповідає за перемогу над цим режимом, проблема політики США щодо Грузії полягає в тому, що вона залишається реакційною, не має чіткої проактивної стратегії. США повинні більш комплексно націлюватися на всіх російських союзників і ворогів свободи, одночасно поєднуючи цей підхід із ширшим баченням, щоб зробити Грузію центром західного впливу в регіоні".

Санкції США проти Іванішвілі підпадають під указ президента 14024 "Про блокування власності у зв’язку зі зловмисною діяльністю уряду Російської Федерації за кордоном", підписаний президентом Джо Байденом у 2021 році.

"Наказ 14024 дає широкі повноваження щодо санкцій проти осіб, які підривають демократичні інституції, демократичні цінності, беруть участь у транснаціональній корупції, — сказав Голосу Америки високопосадовець США. — Є цілий комплекс видів діяльності, які, якщо визнають, що вони приносять користь Російській Федерації, підпадають під санкції".

Коли і якщо проти Іванішвілі будуть застосовані санкції, його активи в межах юрисдикції США будуть заморожені, а американським громадянам і компаніям буде заборонено вести з ним справи.

Санкції також відрізали б Іванішвілі від глобальної фінансової системи, враховуючи, що багато міжнародних організацій дотримуються правил США, щоб уникнути вторинних санкцій.

На додаток до заморожування активів можуть бути введені візові обмеження, що обмежить доступ Іванішвілі до банківських послуг і можливість виїжджати за межі Грузії.

"Коли Сполучені Штати говорили про можливі санкції, Іванішвілі завжди вважав, що вони блефують, — сказала Голосу Америки Тіна Бокучава, лідер опозиційної партії "Єдиний національний рух". — Тепер він розуміє, що підрив грузинської демократії та позбавлення Грузії [євроатлантичних перспектив] передбачає реальні наслідки з боку Сполучених Штатів".

Санкції проти Іванішвілі слідують за візовими обмеженнями та заморожуванням активів, які США нещодавно ввели проти осіб у Грузії, звинувачених у підриві там демократичних процесів.

Дивіться також: Американські виробники чипів свідчили в Сенаті про те, чому їхні товари знаходять в ракетах РФ

"Гадаю, адміністрацію Байдена розчарувала нездатність змусити грузинський уряд серйозно сприйняти позицію, яку вони поставили, — повідомило Голосу Америки на умовах анонімності джерело, знайоме з дискусіями в уряді США. — Команда Байдена намагаються дати зрозуміти серйозність свого підходу і сподіваються, що хтось у грузинському уряді до них дослухаються".

Офіс прем’єр-міністра Грузії відхилив прохання Голосу Америки прокоментувати повідомлення про те, що США підготували пакет санкцій щодо Іванішвілі.

США та ЄС дедалі більше турбують недемократичні кроки Грузії, її небажання зайняти чітку прозахідну позицію щодо війни Росії в Україні та запальна риторика Тбілісі, яка звинувачує Вашингтон у спробі втягнути Грузію в конфлікт.

Грузія офіційно відмовилася приєднатися до міжнародних санкцій проти Росії за її дії в Україні та зазнала критики за публічні напади на українських лідерів. Вашингтон також висловив занепокоєння, що Грузія може допомагати Росії обходити санкції.

Суперечки також викликав "закон про прозорість іноземного впливу", який вимагає від грузинських НУО та ЗМІ, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, реєструватися як іноземні агенти.

У той час як правляча партія "Грузинська мрія" каже, що закон збільшує прозорість, критики заявляють, що документ створено за моделлю російського закону і він спрямований на придушення незалежних ЗМІ та організацій, що фінансуються Заходом.

На початку цього року в Тбілісі спалахнули масові протести, коли уряд знову ввів цей закон після того, як скасував його у 2023 році після протестів. Незважаючи на протести, партія "Грузинська мрія" проштовхнула закон, подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі, яка активно критикує уряд.

Критики кажуть, що закон є частиною спроб Іванішвілі та його союзників консолідувати владу напередодні парламентських виборів у Грузії, запланованих на жовтень.

"Закон прийнято, тому що він дозволяє Іванішвілі використовувати інструмент, добре перевірений у Росії та інших авторитарних режимах, з метою демонізації та знищення вільних ЗМІ та НУО – найбільших загроз для його (Іванішвілі) влади", – сказав Голосу Америки директор тбіліського аналітичного центру Georgia's Reforms Associates Сергі Капанадзе.

Пакет санкцій проти Іванішвілі слідує за нещодавніми санкціями Міністерства фінансів США щодо чотирьох осіб у Грузії відповідно до Глобального акту Магнітського, який уповноважує уряд США застосовувати санкції проти іноземних урядовців, які порушують права людини.

Серед чотирьох грузин, які потрапили під санкції, були двоє високопоставлених посадовців МВС Грузії та двоє осіб, причетних до придушення мирних демонстрацій та обмеження свободи зібрань.

США також ввели заборону на видачу віз 90 особам у Грузії, яких звинувачують у підриві демократії в країні. Хоча точні терміни введення санкцій проти Бідзіни Іванішвілі залишаються невизначеними, джерело, близьке до адміністрації Байдена, повідомило Голосу Америки на умовах анонімності, що під час підготовки цих санкцій "уряд мав засвідчити, що його діяльність приносить очевидні вигоди Росії".

Дивіться також: США запровадили санкції щодо урядовців та інших в Грузії за придушення масових протестів