WSJ: США зміщують акцент на підготовку на F-16 молодих кадетів з України, а не досвідчених пілотів. Які можливі наслідки?

Винищувачі F-16 Повітряних сил ЗСУ, 4 серпня 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko

США долучають до підготовки на винищувачах F-16 більше молодих українських кадетів, які не мають досвіду повітряних боїв. Причина у тому, що в України недостатньо досвідчених пілотів із потрібним рівнем знання англійської. Про це пише Wall Street Journal.

Газета пише, що це рішення може призвести до уповільнення процесу підготовки, й Повітряні сили ЗСУ матимуть готову до бою повну ескадрилью на багато місяців пізніше, ніж планувалось.

Зараз, за даними видання, підготовку на F-16 здійснює тренувальний центр в Аризоні та нещодавно відкритий центр у Румунії, натомість центр у Данії припиняє підготовку на F-16, адже данські повітряні сили перейшли з F-16 на F-35.

Загалом 12 українських пілотів закінчили програму підготовки. Один із них, командир ескадрильї МіГ-29 полковник Олексій "Мунфіш" Месь загинув 26 серпня під час відбиття повітряної атаки РФ. Смерть одного з найкращих українських льотчиків та втрата F-16 розпочала дискусію про доцільність пришвидшення тренування та відправлення у бій українських пілотів на цих західних винищувачах.

Зараз в Аризоні іще 8 досвідчених українських пілотів, за даними WSJ, завершують підготовку, вони повернуться до України на початку 2025 року.

Рішення про залучення більшої кількості не досвідчених пілотів, а українських кадетів, які лише проходять льотну підготовку на тренувальних літаках, зокрема у Франції та Великій Британії, майже напевно подовшить час, за який ПС ЗСУ отримають готову до оперування F-16 ескадрилью (за стандартами США ескадрилью формують від близько 35 пілотів - ред.)

Однак це рішення продиктовано тим, пише WSJ із посиланням на власні джерела, що українські пілоти часто мають проблеми із підготовкою, зокрема мовною, й деякі навіть провалили програму. Деякі інші льотчики, які звикли оперувати радянськими винищувачами, мали проблеми із переходом на західні авіаційні стандарти планування, координації та здійснення польотів.

Зараз вісім українських кадетів завершили попередню підготовку на навчальних літаках Alpha Jets у Франції й почали тренування на F-16 у Румунії. Також зараз кадети проходять базову підготовку у Великій Британії.

Нагадаємо, Білий дім оголосив про збільшення кількості місць для українців у тренувальних центрах із підготовки на F-16 в Аризоні та Румунії - з 12 до 18.

На початку жовтня до України прибули перші із 24 обіцяних Нідерландами F-16. Наприкінці липня ПС ЗСУ отримали перші F-16 від Данії. Експерти зауважили, що поки в України кількість цих літаків американського виробництва надто мала, щоб повністю відповідати викликам Росії у небі, однак оглядачі назвали це важливим "символічним стартом" та початком переходу ПС на західні стандарти й техніку.

Дивіться також: Залужний дякує Заходу, але називає неадекватною протидію російській агресії