Українці та уряд окремо вшанують пам’ять жертв Голодомору

  • Олена Пронічева

Українці та уряд окремо вшанують пам’ять жертв Голодомору

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій від української влади – жодних заяв. Тільки у п’ятницю зранку на сайті президента з’явився план заходів на 26 листопада. Так, Віктор Янукович відвідає Національний музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Як і минулого року, громадські організації першими оприлюднили ряд заходів у День пам’яті.

Цього року організатори акцій вирішили зокрема вшанувати пам’ять дітей, убитих та ненароджених внаслідок подій 32-33 років. За словами істориків, понад мільйон учнів тоді не пішли до школи через Голодомор. В пам’ять про них активісти закликають українців пройтись скорботною ходою Києвом із свічками, які будуть пов’язані стрічками з іменами дітей, померлих від голоду. Ці імена віднайшли історики у Національній книзі пам’яті, серед них 6-місячні малюки та 17-річні юнаки. Свічки планують пронести незапаленими, як «символ молодого, непрожитого життя».

Організатори закликають: «Тоді нас міг врятувати хліб, тепер нас врятує пам’ять. Приходь. Пам’ятай. Запали свічку!»

Ввечері у суботу ці свічки запалять разом з усією Україною. На думку Громадського комітету із вшанування пам’яті Голодомору, така акція свідчитиме про незгасання національної пам’яті.

До таких та інших пам’ятних заходів Світовий конгрес українців закликає долучатися українців по всьому світу.

У своїй заяві президент СКУ Євген Чолій зазначив: «Щоб не допустити відродження тоталітарних режимів і повторення таких жахливих подій, СКУ закликає всі українські громади світу продовжувати широку просвітницьку діяльність та активно сприяти визнанню Голодомору геноцидом українського народу на рівні держав свого проживання».

Заходи вшанування плануються по всій Україні. Втім, торік не кожне місто мало змогу долучитися до Дня пам’яті. Так, херсонська місцева влада через суд заборонила проведення ходи з ушанування пам’яті жертв Голодомору 32-32 років. Цього року акцію дозволили.

«Ми пишаємося тим, що мешканці нашого міста, як громадяни по всій Україні, вшанують пам’ять своїх рідних та близьких, які стали жертвами Голодомору 1932-33 років», – заявив голова місцевого осередку «Нашої України» Борис Сіленков.

Попри відсутність коментарів з боку влади, екс-президент Віктор Ющенко зазначив в інтерв’ю «Україні молодій» про прогрес у темі Голодомору та політичних репресій. Він зазначив, що позитивом є намір ушанувати пам’ять, а також додав, що після розмови з Януковичем, президент доручив побудувати музей, дороги та підвести електрику на місці масових поховань політичних репресій у Биківні на Київщині.