Фінансувати допомогу Україні стає "дедалі важче" - Салліван

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван під час брифінгу в Білому домі, 13 листопада 2023 р.

США стає дедалі важче повністю фінансувати необхідну Україні допомогу для захисту території і просування на полі бою. Про це під час брифінгу в Білому домі у понеділок, 13 листопада, заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

На запитання журналістів, до якої дати кошти для допомоги Україні можуть вичерпатися, Салліван відповів, що "немає якогось точного дня. Але з кожним тижнем, що минає, стає дедалі важче повністю профінансувати те, що ми вважаємо необхідним, аби дати Україні інструменти для захисту території і просування вперед. Тому для нас – час збігає. Але я не можу вказати на день у календарі, бо ситуація лишається динамічною".

Радник президента США з нацбезпеки зауважив, що відсутність рішення американського Конгресу щодо нового пакету фінансування, зокрема для України, вже позначається на постачанні допомоги Києву.

Your browser doesn’t support HTML5

Що станеться з допомогою для України від США — Салліван. Відео

"Ми маємо ухвалювати рішення щодо кожного пакету допомоги, як ми їх укомплектовуємо, що надсилаємо, зважаючи на наші розрахунки того, коли ми очікуємо, що законопроєкт схвалять. Тож я можу вам сказати, що це вже позначається на нашій спроможності надавати Україні усе, чого вона потребує. І такий вплив буде лише посилюватися. Ми досі у змозі надавати військову допомогу, яку запитує Україна. Але якщо у нас буде повноцінне фінансування, ми зможемо робити це у набагато більш надійний і послідовний спосіб. І саме цього ми прагнемо", - зауважив Салліван.

Водночас він висловив упевненість, що Конгрес зрештою зможе підтримати запит президента США, який включає допомогу Києву.

" І я лишаюся упевненим, що попри те, що від початку наших спроб забезпечити додаткове фінансування для України цей шлях був непростим, існує потужна двопартійна більшість в обох палатах, аби це зробити. І ми врешті це зробимо", - сказав Салліван.

Він додав, що адміністрація президента США "активно просуває цю справу":

"Я щодня на телефоні із конгресменами: як демократами, так і республіканцями, щоб довести аргументи. І ми хочемо дати чітко зрозуміти, що національним інтересам Сполучених Штатів буде завдано серйозної шкоди, якщо ми не зможемо забезпечити стабільне фінансування для Ізраїлю, України та Індо-Тихоокеанського регіону і [захисту американського] кордону".

Водночас Салліван застеріг, що ймовірний "шатдаун" у США стане негативним сигналом для всього світу:

"Це надішле світові сигнал про те, що Сполучені Штати не можуть об’єднатися на двопартійній основі, аби підтримувати державне фінансування та показати світові обличчя США в той момент, коли видно цю турбулентність в усьому світі. Тож ми зробимо все, що в наших силах, аби підтримати Конгрес в об’єднанні довкола заходів, що профінансують уряд і не призведуть до припинення роботи наприкінці цього тижня".

Сполучені Штати вже використали близько 95% фінансування, виділеного за різними програмами для підтримки України, від початку повномасштабного вторгнення, заявили у Пентагоні.

Як повідомляв Голос Америки, президент США Джо Байден намагається переконати Конгрес США підтримати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, і Тайваню, й затвердити новий пакет допомоги обсягом понад 105$ мільярдів, що включає більш ніж 61 мільярд доларів фінансування на допомогу Україні.

Тим часом республіканці, як у Палаті Представників, так і в Сенаті, вимагають винести допомогу Україні окремо, але розглядати її у тандемі зі зміною законодавства США щодо посилення перевірок мігрантів на кордоні.

Палата представників США, де більшість мають республіканці, 3 листопада проголосувала за виділення допомоги лише Ізраїлю. Білий дім заявив, що президент застосує вето до цього законопроєкту, а Сенат - що не підтримає цю ініціативу без включення у неї допомоги Україні.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

У США майже вичерпалося фінансування для України. Студія Вашингтон