Флорида готується до урагану "Мілтон" із потенційно катастрофічними наслідками

Місцеві готуються до наближення урагану "Мілтон", Форт-Майєрс, Флорида, 8 жовтня 2024.

Флорида готується в середу до приходу потужного урагану "Мілтон", що несе зливи, сильний вітер і небезпечні для життя штормові хвилі.

Синоптики повідомили, що епіцентр шторму, як очікується, обрушиться на сушу ввечері в середу або зранку у четвер вздовж центрально-західного узбережжя Флориди. До цього регіону входить Тампа-Бей, місто з населенням 3,3 мільйона людей, яке не зазнавало прямих ударів ураганів із 1921 року.

"Мілтон" має потенціал стати одним із найбільш руйнівних ураганів, які зареєстровані для центрально-західної Флориди", — заявив Національний центр спостереження за ураганами США.

Особливе занепокоєння викликав штормовий нагін, підвищення рівня води, спричинене головним чином потужними вітрами, коли циклон наближається до узбережжя. У центрі спостереження за ураганами повідомили, що рівень штормових хвиль може сягати 3-4,5 метра.

Ураган "Мілтон" наближається до берегів Флориди: люди намагаються убезпечити будинки, магазини, госпіталі

Попередження про штормовий нагін набули чинності в середу майже на всьому західному узбережжі півострова Флорида у 500 кілометрів.

У понеділок і вівторок на дорогах було багато людей, оскільки люди дотримувалися обов’язкових і добровільних наказів про евакуацію, а ті, хто вирішив залишитися, готувалися до того, щоб пересидіти шторм вдома.

У вівторок увечері ураган мав максимальну постійну швидкість вітру близько 260 кілометрів на годину, що робить його штормом категорії 5 із 5 за шкалою Саффіра-Сімпсона. Очікується, що шторми такого масштабу спричинять масштабні руйнування та пошкодження будинків і тривалі відключення електроенергії.

Національний центр спостереження за ураганами повідомив, що очікується, що в районах центральної та північної Флориди випаде 15-30 сантиметрів опадів, а в деяких місцях їхня кількість буде більшою. Очікується, що шторм перетне Флориду та збереже силу урагану, увійшовши в Атлантичний океан у четвер.

"Евакуюйтеся зараз", — порадив президент США Джо Байден жителям Флориди у вівторок з Білого дому. Президент скасував поїздки цього тижня до Німеччини та Анголи, щоб залишитися в США й керувати підготовкою та ліквідацією наслідків "Мілтона", повідомили в Білому домі.

Мілтон, швидше за все, буде "монстром", заявив у вівторок губернатор Флориди Рон ДеСантіс. Він закликав жителів Флориди уважно ставитися до повідомлень синоптиків і дотримуватися місцевих розпоряджень про евакуацію.

Губернатор сказав, що Флорида має намір активізувати 8000 членів Національної гвардії, щоб допомогти у ліквідації наслідків "Мілтона".

Десятки екстрених притулків підготовано для людей, які їх потребують, за словами губернатора, одне місце у Флориді може вмістити 10 000 людей. Проте ДеСантіс сказав, що притулки "спроєктовані як притулок на крайній випадок".

Лише два тижні тому на штат обрушився ураган "Гелін", що також приніс значні руйнування кільком південно-східним американським штатам.

У статті використано матеріали Reuters, Associated Press та Agence France-Presse.

Your browser doesn’t support HTML5

Урагани у США: увага американських виборців прикута до того, як демократи та республіканці відреагують на виклик. Відео