Страйкарі у Франції погрожують паралізувати країну

Заворушення на півдні Франції (Ліон)

Три з половиною мільйони людей вийшли на демонстрації у різних містах Франції, протестуючи проти планів уряду збільшити пенсійний вік з 60-ти до 62-ох років. Такі цифри подають французькі профспілки і закликають народ знову вийти на вулиці у четвер. У цей день Сенат має винести на голосування закон про пенсійну реформу. У Парижі, Ліоні та інших містах протести переросли у сутички з поліцією. Президент Ніколя Саркозі наказав силам безпеки звільнити від протестуючих склади з пальним та нафтопереробні заводи, щоб уникнути перебоїв з бензином і повної зупинки транспортного сполучення.

Втім, французи, намагаючись сказати уряду «ні», використовують усі дозволені та недозволені методи - від припинення роботи до блокування доріг та силових сутичок з поліцією. Один із демонстрантів – Себастьян Томас – налаштований рішуче:

«Сьогодні ми боремось за свої права. А щодо пенсії ми будемо боротись до кінця. Якщо уряд відмовиться приймати наші вимоги, ми паралізуємо Францію».

І саме це майже сталось минулого тижня, коли у результаті страйку припинили роботу усі нафтопереробні заводи Франції. Цього тижня протести продовжували вирувати з новою силою. У вівторок, за даними профспілок, на вулиці вийшли понад три мільйони незадоволених французів. Молоді люди у різних містах країни блокували входи в учбові заклади , підпалювали сміттєві баки та кидали у поліцію каміння та інші предмети – усе, що потрапляло їм під руки. У середу сутички не припинялись. Протестуючі перекрили під’їзд до аеропорту в Парижі. Велика кількість бензозаправок залишаються без пального. Це паралізує життя французів і багато з них почали висловлювати незадоволення ситуацією. Водій таксі Жак Реґналд вважає, що протестуючі зайшли занадто далеко:

«Сьогодні навіть машини швидкої допомоги працювали з перебоями. Це не нормально, ми не повинні доводити до цього. Право на страйк це одна справа, але також існує право на працю і ми повинні поважати інших».

Для того, щоб втихомирити демонстрантів, поліція також використовує усі існуючі у її арсеналі методи – аж до застосування сльозогінного газу та арештів. Уряд пообіцяв вислати проти демонстрантів свої елітні сили. Президент Сарокозі закликав французів утриматись від силових дій:

«У демократичній системі кожен має право на волевиявлення, але це має бути зроблено без застосування сили».

При цьому він заявляє, що не має наміру відступати від своїх намірів підняти пенсійний вік. За словами Саркозі, це – вимушений крок, який необхідний, аби зберегти пенсійну систему країни загалом. Якщо французький парламент таки ухвалить проведення реформи, пенсійний вік французів все одно залишатиметься найнижчим з усіх розвинутих країн світу.