Франція не зможе надати Україні всі обіцяні €3 млрд цього року через проблеми в економіці

Ілюстративне фото. Президенти України та Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон на зустрічі у Парижі 10 жовтня 2024. Фото: Офіс президента України/AFP

Франція зможе надати Україні до кінця року лише "трохи більше" двох млрд євро замість обіцяних трьох. Про це заявив напередодні міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню, пише Politico.

"На початку 2024 року було ухвалене політичне рішення, що ця допомога може сягнути 3 мільярдів євро. Насправді ми перевищимо 2 мільярди євро, але не 3 мільярди євро", — сказав Лекорню.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв надати Україні максимум 3 мільярди євро на початку цього року, й Київ і Париж підписали двосторонню безпекову угоду, де йшлось про ці кошти на оборону протягом року.

Однак Франція нині переживає дефіцит економіки, що може сягнути 6% ВВП цього року, тож країна має скорочувати витрати, пише Politico.

Прем'єр-міністр Франції Мішель Барньє висловив сподівання, що комісія з розслідування розповість "правду" про бюджетні помилки уряду Франції.

"У 2017-2018 роках попередні уряди знизили дефіцит нижче 3%, а потім був сплеск", у зв'язку із війною в Україні, інфляцією та ковідом, цитує заяву Барньє у парламенті AFP. Тепер, на його думку, комісія має пояснити причини бюджетних проблем країни.

У статті використано матеріали AFP

Дивіться також: ЄС готовий до завершення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" про транзит – єврокомісарка