“Сотні” бронетранспортерів та ракети для пускових установок SAMP/T - Франція оголосила новий пакет військової допомоги Україні

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню виступає на спільній пресконференції з міністром оборони Німеччини у Федеральному міністерстві оборони в Берліні 22 березня 2024 р. (Фото Тобіаса ШВАРЦА / AFP)

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що його країна надасть “сотні” бронетранспортерів і зенітні ракети “земля-повітря” у рамках нового пакету допомоги Україні для підтримки її у війні проти російських загарбників, повідомляє агентство AFP.

“Щоб утримувати таку велику лінію фронту, українська армія потребує, наприклад, наших автомобілів VAB: це абсолютно необхідно для мобільності військ”, — заявив Лекорню французькому виданню La Tribune в інтерв’ю, яке було опубліковане ввечері в суботу, 30 березня.

Україна має нагальну потребу в кращій обороні земля-повітря... Росія посилює свої удари, зокрема по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі
Себастьян Лекорню

Франція поступово заміщує свій наявний парк бронетранспортерів VAB, деяким з яких вже є понад 40 років, новими броньованими машинами Griffon. Однак, за словами Лекорню, старіші моделі “досі працюють”.

VAB, або Véhicule de l'Avant Blindé, у перекладі з французької означає “Броньована передова машина”, й французька армія наразі налічує тисячі одиниць такої техніки, яке вперше надійшла в експлуатацію наприкінці 1970-х років, й тепер підлягає заміні, повідомляє Reuters.

“Ми говоримо про сотні з них на 2024 рік і на початок 2025 року”, — сказав він.

Париж також надасть Україні більше зенітних ракет Aster 30 для пускових установок SAMP/T, подібних до наданих США систем ППО Patriot. Aster 30 може перехоплювати бойові літаки, безпілотники та крилаті ракети в радіусі 120 км.

“Україна має нагальну потребу в кращій обороні земля-повітря... Росія посилює свої удари, зокрема по цивільному населенню та цивільній інфраструктурі”, - цитує Лекорню агентство Reuters.

Міністр також додав, що звернувся до урядового агентства з оборонних закупівель DGA (Direction Generale de l'Armement - Головне управління озброєнь) з пропозицією прискорити виробництво ракет Aster, які виготовляє європейська група MBDA.

За його словами, ракети Aster також використовують в Червоному морі, де французькі фрегати захищають морські навігаційні шляхи й перевезення від атак підтримуваних Іраном хуситів у Ємені.

Лекорню також зазначив, що минулого тижня був опублікований указ, який надає Міністерству оборони повноваження встановлювати необхідні рівні запасів і визначати пріоритетність контрактів.

“Ми також розробляємо боєприпаси з дистанційним керуванням у дуже стислі терміни, щоб доставити їх в Україну вже цього літа”, — додав Лекорню, слова якого наводить AFP.

Агентство нагадує, що уряд Франції заохочує оборонні компанії нарощувати виробництво, щоб задовольнити потреби власної армії та забезпечити продовження підтримки України у боротьбі з російським вторгненням.

Дивіться також: Франція анонсувала надання Україні 78 гаубиць Caesar, також збільшать виробництво та постачання снарядів

28 березня Міністерство оборони Франції повідомило, що влада Франції виявила фейковий вебсайт для нібито набору французьких добровольців для участі у війні на боці України.

Французькі служби заблокували сайт, повідомило агентству AFP урядове джерело, яке побажало залишитися анонімним.

На сайті було сказано, що вже 200 000 французів було запрошено “завербуватися в Україну”, причому пріоритет було надано іммігрантам.

Міністерство оборони Франції повідомило, що посилання на сайт, який нагадує справжній рекрутинговий портал французької армії, було опубліковано в мережі X.

Міністерство не вказало, хто, на їхню думку, може нести відповідальність за сайт, але джерело, близьке до уряду, повідомило AFP, що перші докази вказують на комунікаційні операції, пов’язані з російським угрупуванням найманців “Вагнер”.

"Використані облікові записи та технічні дані, що стоять за ними, це люди, яких ми знаємо", - сказало джерело AFP.

У іншій розмові з агентством, урядовець, який побажав залишитися анонімним, заявив, що сайт містить “ознаки російських або проросійських зусиль у рамках кампанії дезінформації, яка стверджує, що французька армія готується відправити війська в Україну”.

В статті використано матеріали агентств AFP і Reuters.

Дивіться також: Відправити іноземні війська в Україну чи встановити квоти на українське зерно - де "справжній" Макрон, аналізують видання