Ґейтс вважає, що побороти пандемію COVID-19 легше, ніж проблему клімату

Американський мільярдер Білл Ґейтс, який полишив бізнес і присвятив себе благодійності, закликає людство активніше зосередитися на припиненні викидів, які впливають на клімат планети.

Ґейтс у своїй новій книзі доводить, що для уникнення катастрофічних наслідків людство повинно якомога швидше перейти на такі способи виробництва енергії, які не викидають в атмосферу так звані «парникові гази».

Потрібно знайти нові способи вироблення і зберігання чистої електрики, вирощування харчових продуктів, виготовлення речей, транспортування, а також обігрівати й охолоджувати наші будівлі, так, щоб при цьому не виробляти парникові гази.
Білл Ґейтс

Його заклики лунають на тлі повернення США до міжнародної Паризької кліматичної угоди, країни - учасники якої зобов’язалися зменшувати викиди, щоб середньорічне зростання глобальної температури не перевищило 2°C.

Президент Джо Байден в день інавгурації 20 січня підписав розпорядження про поновлення участі у Паризькій угоді, з якої США мали вийти за рішенням попереднього президента Дональда Трампа, котрий наполягав, що важливіше зберігати робочі місця зокрема на вугільних копальнях, а не перейматися проблемами клімату, які він називав вигаданими.

65-річний Білл Ґейтс вважає, що лише зменшувати викиди згідно з Паризькою угодою буде не досить і доводить, що теперішній рівень - приблизно 51 мільярд тонн парникових газів, які людство викидає в атмосферу, треба звести нанівець до 2050 року.

«Щоб досягти цього нам потрібно знайти нові способи вироблення і зберігання чистої електрики, вирощування харчових продуктів, виготовлення речей, транспортування, а також обігрівати й охолоджувати наші будівлі, так, щоб при цьому не виробляти парникові гази», - каже він, наголошуючи на інноваціях.

Ґейтс, полишив роботу у створеній ним компанії Майкрософт 2008 року, ставши одним з найбагатших людей світу, зі статками, які згідно з журналом Forbes становлять $124,3 мільярда.

Досі він зосереджував свою увагу на фінансуванні проектів освіти й охорони здоров’я, таких як боротьба з малярією.

Зокрема фонд Білла і Мелінди Ґейтс виділив понад $250 мільйонів на розробку ліків та вакцин для боротьби з COVID-19.

Але тепер в інтерв’ю британському телебаченню Білл Ґейтс висловив думку, що дати раду пандемії коронавірусу людству буде «дуже, дуже легко» у порівнянні з тим, як з одного боку задовольнити зростаючі потреби в енергії, але при цьому припинити шкідливі викиди.

Дивіться також: Донька Білла Гейтса вакцинувалась і «пожалілась», що не отримала чіпу від батька

Він каже, що, працюючи над новою книгою, дійшов висновку, що вже існуючі «чисті» технології виробництва енергії дають надію на здатність скоротити, а згодом припинити викиди.

Ґейтс створив організацію Breakthrough Energy і фонд, який інвестуватиме у нові «чисті» енергетичні компанії та дослідницькі проекти.

При цьому він також наголошує, що проблему не можна вирішити лише підприємницькими ініціативами та доброчинністю і закликає уряди складати відповідні плани, та взаємодіяти міжнародному рівні.

Дивіться також: Шлях до "Еммі-2020" американця українсько-індуського походження Андрія Пареха. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Шлях до "Еммі-2020" американця українсько-індуського походження Андрія Пареха. Відео