В Грузії протести після виборів

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі на протесті 28 жовтня 2024 року

Тисячі протестувальників вийшли під будівлю парламенту в Грузії в понеділок, щоб висловити незгоду із офіційними результатами виборів в Грузії.

Президентка Саломе Зурабішвілі назвала результати виборів "повністю сфальсифікованими".

Оглядачі висловлюють занепокоєння, через повідомлення про порушення на виборах, що принесли перемогу правлячій партії "Грузинська мрія".

"Я такого раніше ніколи не бачила в Грузії", - каже Лора Торнтон, директорка глобальних програм демократії інституту Маккейна про порушення.

"Спостерігачів виганяли з дільниць, залякували, збирали натовпи людей за межами дільниць. Були випадки насильства, подвійного голосування. Це дуже хвилює", - додає Торнтон в інтерв'ю Грузинській службі Голосу Америки.

"Я цілком розумію почуття відчаю грузинського населення, розумію відчуття розчарування від того, що Грузія може більше не бути місцем, де вони хочуть жити. І це вже відбулось. За останній рік ми бачили так багато людей, які залишили Грузію. Багато людей, яких я знаю, виїхали з Грузії. І це дуже прикро" - каже дослідниця.

Розчарування через виборчий процес у Грузії виловив і колишній посол США в країні Кенет Яловіц.

"Загалом, я розчарований. Я сподівався на краще. Я спостерігаю за Грузією вже 30 років, і це розчарування. Була добра траєкторія, і вона втрачена", - каже експерт в інтерв'ю Голосу Америки.

Яловіц назвав "пропагандистською нісенітницею" аргумент, який використовувала "Грузинська мрія" під час виборчої кампанії, що США буцімто намагаються втягнути Грузію у війну в Україні.

"Грузія не підтримала економічного бойкоту Росії, займаючи нейтральну позицію. Це шокує, як для країни, 20% якої все ще перебуває під російською військовою окупацією", - каже він.

Як відбувались вибори

За попередніми результатами з 99% виборчих дільниць правляча "Грузинська мрія" набрала 53,9%. "Коаліція за зміни" отримала 11,3%, "Єдність-Національний рух" — 9,83%, "Сильна Грузія" — 10,1%, партія "За Грузію" Георгія Гахарії — 7,7%. Інші незначні партії отримали решту голосів.

Прем’єр-міністр Іраклій Кобахідзе, який є членом "Грузинської мрії", у неділю назвав перемогу своєї партії "вражаючою та очевидною" і сказав, що "будь-які спроби говорити про маніпуляції на виборах... приречені на провал".

"Грузинська мрія" отримає 89 місць у парламенті, що на одне менше, ніж вона забезпечила у 2020 році, повідомила комісія, а чотири прозахідні опозиційні партії отримають загалом 61 місце.

Однак опозиція заявляє, що вибори були сфальсифіковані.

Західні країни висловили занепокоєння, назвавши результати регресом для демократії Грузії та тривожним поворотом у бік Москви.

"Міжнародні спостерігачі та місцеві неурядові організації надали переконливі докази того, що ці вибори не були ані вільними, ані чесними, — сказала Голосу Америки Елен Хоштарія з Коаліції за зміни. "По-друге, існує різка розбіжність між міжнародними екзит-полами та офіційними результатами виборів. І по-третє, є чітке неприйняття людей. На демонстрації буде очевидно, що ми не сприймемо фальсифікованих результатів виборів у російському стилі", – додала Хоштарія.

Тіна Бокучава, голова опозиційної партії "Єдиний національний рух" виступає в штаб-квартирі партії після оголошення екзит-полів у Тбілісі 26 жовтня 2024 року.

Тіна Бокучава, лідерка партії "Єдність-Національний Рух", заявила Голосу Америки: "Ми не згідні з результатами цих погоджуємося на результати цих фальсифікованих виборів. Ми вважаємо, що машини перевірки [голосування] використовувалися серед іншого для дублювання голосування,. Крім того, середовище перед виборами було затьмарене залякуванням, підкупом голосів, конфіскацією посвідчень і тактикою тиску".

Бокучава додає: "Ці дії або взагалі не дали багатьом проголосувати, або змусили їх голосувати під таким сильним тиском, що це насправді не відображає вільного волевиявлення людей".

Три з чотирьох основних опозиційних партій оголосили, що вони не займуть свої місця в парламенті, відмовившись легітимізувати результати виборів.

Мамука Мдінарадзе, виконавчий секретар "Грузинської мрії" так відповів на рішення опозиції відмовитися від депутатських мандатів: "Якщо вони кажуть, що не підуть до парламенту, то нехай залишаються поза ним. Ми продовжуватимемо працювати задля нашої Батьківщини та запобігатимемо будь-якому саботажу нашої країни агентами".

Президентка Зурабішвілі сказала: "Я не визнаю ці вибори. Визнання цих результатів схоже на визнання контролю Росії над Грузією". "Ніхто не може забрати європейське майбутнє Грузії", - сказала вона.

Організація зі спостереження за виборами ОБСЄ, БДІПЛ, відзначила "численні порушення" та те, що на вибори вплинув суперечливий закон про "іноземних агентів".

"Агітацію загалом велась вільно", – звітує ОБСЄ і відзначає, що "під час кампанії надходило багато повідомлень про тиск на виборців, зокрема на працівників державного сектору". У звіті ODHIR також зазначено, що вибори "відбулися в поляризованому середовищі, затьмареному занепокоєнням щодо нещодавно прийнятого закону, його впливу на основні свободи та громадянське суспільство".

Міжнародна реакція

Європейський Союз висловив свою стурбованість, а Верховний представник ЄС Жозеп Боррель закликав грузинську владу розслідувати порушення на виборах.

"Ми закликаємо грузинську владу провести прозоре розслідування всіх звинувачень у виборчих порушеннях", – сказав Боррель.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС планує розглянути питання виборів у Грузії під час наступного засідання. "Ці передбачувані порушення мають бути серйозно розглянуті. Ми повторюємо заклик ЄС до грузинського керівництва продемонструвати свою тверду відданість шляху країни до ЄС", – додав Мішель.

У грудні минулого року Грузія отримала статус кандидата в ЄС.

Міністри закордонних справ Німеччини, Норвегії, Латвії, Польщі, Франції та Швеції також висловили стурбованість повідомленнями про залякування та маніпуляції, закликавши вжити заходів для відновлення довіри до виборчого процесу та дотримання демократичних принципів.

У неділю держсекретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві високо оцінив "живу демократію" Грузії. Однак щодо суботнього голосування сказав, що "міжнародні та місцеві спостерігачі відзначили передвиборчу атмосферу, яка характеризувалася зловживанням правлячою партією державними ресурсами, купівлею голосів і залякуванням виборців, що сприяло нерівним умовам гри та підривало громадську та міжнародну довіру до можливість справедливого результату".

"Хоча міжнародні та місцеві спостерігачі погодилися, що день виборів загалом пройшов добре, ми відзначаємо повідомлення про порушення та спорадичне насильство. Міжнародні спостерігачі не визнали результат вільним і справедливим. Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм і приєднуємось до закликів міжнародних і місцевих спостерігачів провести повне розслідування всіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами", – сказав Блінкен.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова відреагувала на заяву Зурабішвілі у своєму Telegram-каналі, зазначивши: "Поки країни і нації мислять незалежно і не виконують беззаперечно наказів своїх вашингтонських кураторів, у них є майбутнє".

Вибори відбулися в атмосфері, яку багато хто описує як напружену та сповнену страху.

На чолі з підтримуваним Росією бізнесменом Бідзіною Іванішвілі "Грузинська мрія" створила потужну виборчу машину, яка спирається на державні ресурси та бюджетні стимули для забезпечення голосів, кажуть спостерігачі.

Основні прихильники партії включають "бюджетників", працівників державного сектору та одержувачів соціальної допомоги, особливо в сільській місцевості, де можливості працевлаштування обмежені. Партія покладається на цих виборців, багато з яких бояться втратити роботу чи виплати, якщо партія програє.

Стратегія кампанії "Грузинської мрії" була зосереджена навколо теми стабільності проти конфлікту, зображуючи опозицію та її західних прихильників як частину "партії глобальної війни".

Цей наратив підкреслив глибоко вкорінений страх грузинів перед війною — країни, яка неодноразово переживала конфлікти з Росією, востаннє — у 2008 році.

Опозиція заявляє, що голосувати за партію влади – це голосувати за Росію.

Дивіться також: США і ЄС кажуть про порушення на виборах в Грузії, а Орбан їде вітати урядову партію

"Страх перед війною відіграв значну роль, — сказав Голосу Америки Лаша Бакрадзе з "Єдності та національного руху". — "Грузинська мрія" ефективно насадила мову ненависті та страху. На жаль, ми вважали правильним підходом уникати цього наративу, оскільки здавалося абсурдним, що хтось у Грузії хоче війни, але це виявилося прорахунком".