Росія може скасувати заборону на імпорт грузинських вин

Your browser doesn’t support HTML5

Росія може скасувати заборону на імпорт грузинських вин

Археологи вважають, що вперше людство почало виготовляти вино саме тут, у цих горах на сході Грузії. Вісім тисяч років тому вино виготовляли у квеврах – величезних глиняних посудинах, просочених бджолиним воском і закопаних у землю. Американець Джон Вурдеман дотримується древніх технологій, виготовляючи власне вино «Сльози фазана».

«Ми стоїмо біля початків відродження традиційного виноробства. Попереду ще багато роботи, і передусім потрібно ретельніше все вивчити», - говорить Джон.

Джон рекламує свою винарню влаштовуючи гостям тури і даючи скуштувати напою. Тут, на сході Грузії, Джон посадив для проби 340 видів грузинського винограду, намагаючись повернути історію і виготовити відомі старовинні сорти вина. Якість грузинського вина приваблює американців та європейців, як от Лізу Косту – власницю винного бару та магазину неподалік Сан-Франциско:

«Ми знайшли багато унікального в цьому вині. Люди, як наприклад Джон, які намагаються зберегти традиції виноробства старовинних сортів. Якість вина говорить сама за себе», - переконана Ліза.

Грузинське вино сьогодні експортується у 50 країн. Експорт закордон збільшився частково завдяки тому, що у 2006-му році президент Росії Дмитро Медведєв запровадив заборону на продаж грузинських вин. Хоча сьогодні Грузія за об‘ємом експортує лише третину того, що експортувала 6 років тому, але завдяки кращій якості вина - заробляє стільки ж грошей. З приходом до влади нового Прем’єр-міністра – ближчого до Москви Бідзіну Іванішвілі, російські винні імпортери сподіваються, що ембарго на ввіз вина буде зняте. На думку Джона Вурдемана – це може негативно плинути на якість виробленого у Грузії вина:

«Відкриття російського ринку сильно збільшить попит. З‘являться люди які захочуть виробляти великі партії і менше турбуватимуться про якість».

«Відкриття російського ринку сильно збільшить попит. З‘являться люди які захочуть виробляти великі партії і менше турбуватимуться про якість»
Джон Вурдеман,
власник винарні
Джон говорить, що вино є невід’ємною частиною грузинської культури вже тисячі років, а Росія лише тепер починає відходити від пиття горілки. Французький винороб Жакез Флурі, який теж має магазин грузинських вин говорить, що ембарго Росії змусило Грузію покращити якість своїх вин:

«Цей крок змісив Грузію переглянути якість своїх вин, адже вони пішли на Захід, де відразу ж постало питання якості».

Офіційно, Росія забороняє продаж грузинських вин з міркувань безпеки для здоров’я. Втім, говорить Жакез, російські вино мани мають іншу думку:

«Я бачу, що росіяни сідають на паром із Санкт-Петербурга в Естонію щоби купити там грузинського вина. Вони купують ящиками і везуть назад в Росію. Тож я думаю в Росії є величезний попит на це вино».

Російські поціновувачі вина вже зробили свій вибір. Тепер справа за російським урядом переглянути своє ставлення і вирішити – чи зашкодить виготовлене за старовинними рецептами грузинське вино здоров’ю пересічного росіянина, чи ні.