Україна покращила позицію в "Індексі миролюбності країн світу"

На фото: Індійські військові у Кашмірі

Австралійський Інститут економіки і світу (Institute for Economics and Peace) опублікував 15-й щорічний "Індекс миролюбності країн світу". Рейтинг, до якого увійшли 163 держави, складений на основі 23 показників: в їх числі витрати на військово-промисловий комплекс, ступінь терористичної загрози, участь у військових діях, відносини з сусідніми державами, обсяги імпортованих озброєнь, наявність зброї масового ураження, рівень злочинності, доступ населення до вогнепальної зброї та інші.

Найбезпечнішим регіоном світу, як і в минулі роки, визнана Європа. Саме європейські країни (а також Нова Зеландія і Канада) склали першу десятку рейтингу. Найбільш миролюбною країною другий рік поспіль визнана Ісландія.

Україна опинилась у рейтингу на 142-й позиції. Це покращення на 6 щаблів у порівнянні із минулорічним індексом, і найбільше покращення серед усіх учасників рейтингу. Як відзначається, в Україні, поруч із Індією, спостерігалось найбільше покращення щодо такого індикатора як "внутіршній конфлікт". Україна також має покращення за індикатором "політична нестабільність".

При цьому у регіоні Росії та Євразії, Україна опинилась на передостанньому, перед Росією, місці щодо миролюбності, поступившись, наприклад, Білорусі та Азербайджану.

"Хоча Україна мала найбільше покращення у миролюбності, зберігається занепокоєння щодо можливості сплеску конфлікту у майбутньому. Росія накопичила війська на кордоні з Україною на початку 2021-го року, і відвела їх наприкінці квітня", - відзначає дослідження, - "Попри відведення від прикордонного регіону, у близькому майбутньому напруга імовірно лишатиметься високою".

Сполучені Штати зайняли 122 рядок рейтингу, опустившись на дві позиції в порівнянні з минулим роком. Як відзначають укладачі рейтингу, на це вплинуло зростання кількості вбивств і масових заворушень (головною подією, що вплинула на оцінку, став напад на Капітолій з боку прихильників Дональда Трампа 6 січня 2021 року).

Росія залишилася на тій же позиції в порівнянні з минулим роком: вона знаходиться на 154 місці між Суданом і Центральноафриканській Республікою. Низьку позицію Росії в рейтингу укладачі рейтингу пояснюють, в тому числі, великим числом політичних демонстрацій, багато з яких були жорстоко придушені правоохоронними органами, а деякі з них учасників - затримані.

"Росія та Україна - єдині країни у регіоні, де понад 10% людей називають насильство найбільшим ризиком", - відзначає дослідження.

Білорусь опустилася відразу на 19 позицій порівняно з минулим роком, опинившись на 117 місці. Більша «падіння» в рейтингу продемонструвала лише Замбія, яка опустилася відразу на 24 строчки.

Всі країни, що знаходяться нижче 151-го рядка названі державами з «вкрай низьким» ступенем миролюбності. Серед них, окрім Росії, - Північна Корея, Венесуела, Лівія, Демократична Республіка Конго, Сомалі, Ірак і Південний Судан. Замикають рейтинг Сирія, Ємен та Афганістан.

Дивіться також: Десятки артистів, тони фарби: у Джерсі-сіті провели фестиваль муралів

Your browser doesn’t support HTML5

Десятки артистів, тони фарби: у Джерсі-сіті провели фестиваль муралів. Відео