Український скульптор Ігор Гречаник підкорює американську столицю

Вашингтон можна сміливо назвати культурною столицею США. Місто прикрашає безліч пам’ятників та скульптур. Тут працює понад 70 музеїв, а у чисельних мистецьких галереях можна завжди знайти щось цікаве.

Цими днями мешканці американської столиці мали змогу ознайомитися з роботами українського скульптора Ігоря Гречаника. Виставка у галереї «P&C» була організована до 20-річчя Незалежності України.

Мистецька галерея «P&C» уже 36 років діє у серці американської столиці у історичній частині Вашингтона – Джорджтауні. Тут свої роботи виставлять відомі американські та європейські митці. Цього вересня до 20-ої річниці незалежності галерея вирішила організувати виставку українського скульптора Ігоря Гречаника. За словами працівника галереї Бена Оенса, роботи Ігоря Гречаника дуже оригінальні і приваблюють відвідувачів:

«Глядачів притягують ці роботи. Вони захоплюються цими скульптурами. Його роботи дуже граціозні і також – різноманітні, оскільки він творить не лише людей але й тварин, фігури яких більш агресивні і ви справді відчуваєте силу його робіт».

Сам автор каже, що надзвичайно гордий запрошенням представити свої роботи у Вашингтоні. За словами Ігоря Гречаника, він хоче продемонструвати американцям українську душу:

«Хочеться привнести лінію. Таку лінію, яка була у Пінзеля, Українське бароко, драматизм. Надлом та розвиток одночасно. І ту гіркоту, якою просякнута вся наша історія. Але також солодкістю надії, відчуттям свого колосального потенціалу, який закладений у цій святій українській землі, свою енергію та силу, яку ми несемо усьому світу».

Митець переконаний, що українська земля дає особливу енергію для творчості:

«Ця енергетика, яка нас виплекала, повітря, в якому ми росли, це для нас природнє. Відчуваєш яке воно унікальне саме тут, з іншого боку земної кулі. Відчуваєш як тебе збагатила твоя рідна земля і що цей безцінний скарб ти несеш людям. Вони дивуються: “Боже, ви такі багаті люди”».

Бронзові скульптури і енергія, яку митець вкладає у свої роботи, резонують з душами і смаками відвідувачів.

«Його бачення жінки відображає моє уявлення про те якою є жінка. Його роботи глибоко резонують зі мною. Усі деталі, які він додає до скульптур, легкі лінії, виглядає, що вони ніби танцюють,у них відображається уся краса жіночності», – каже відвідувачка галереї.

Молоді люди, які випадково, гуляючи по Джорджтауну, завітали на виставку були приємно вражені красою бронзових фігур. Цього вересня ці відвідувачі, як і багато інших жителів та гостей американської столиці, в роботах Ігоря Гречаника відкрили для себе сучасне українське мистецтво.