Очільник МАГАТЕ вирушив до ЗАЕС, експерти дискутують про об’єми шкоди від потенційної аварії

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі (праворуч) і міністр енергетики України Герман Галущенко вітають один одного в Києві, Україна, у вівторок, 3 вересня 2024 р. AP Photo/Derek Gatopoulos

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі вирушив до Запорізької атомної станції.

“Щоб продовжити нашу допомогу та допомогти запобігти ядерній аварії”, – пояснив мету візиту посадовець.

Напередодні поїздки він заявляв що прагне уникнути ядерної аварії “за будь-яку ціну”, а ядерну електростанцію “ніколи не можна атакувати”.

Після ЗАЕС очільник МАГАТЕ зустрінеться також із президентом України Володимиром Зеленським.

"Ризик за межами безпосередньої зони вибуху буде відносно низьким"

Цитуючи аналітиків, видання ABC News пише, що потенційний вибух на Запорізькій АЕС “спричинить витік радіації та, ймовірно, спровокує паніку, але радіаційний ризик за межами безпосередньої зони вибуху буде відносно низьким”.

Принаймні, нижчим за масштабами, ніж масштаби Чорнобильської катастрофи 1986 року, пише видання.

Якщо вітер східний, радіація може бути спрямована в бік Росії
ABC News

Крім того, якщо вітер східний, радіація може бути спрямована в бік Росії, застерігає ABC.

Заступник генсека ООН Мирослав Єнча днями висловив стурбованість у зв’язку з повідомленнями про “інциденти навколо ядерних об’єктів в Україні та Росії”, зокрема й погіршенням ситуації з ядерною безпекою на ЗАЕС.

Єнча нагадав, що 17 серпня безпілотник вдарив по дорозі навколо території електростанції. Цей інцидент стався після суттєвої пожежі в одній із градирень 11 серпня, яка призвела до значних збитків.

“Ми продовжуємо закликати до максимальної стриманості та пильності, щоб уникнути ядерного інциденту, наслідки якого можуть бути катастрофічними для регіону та світу”, — закликав він.

Раніше експерти запевнили, що холодна зупинка шести реакторів ЗАЕС значно зменшила ризик потенційної аварії на атомній електростанції, оскільки будь-який інцидент вже не буде стосуватися активного реактора.

Вільям Альберк, директор зі стратегії, технологій і контролю над озброєннями в Міжнародному інституті стратегічних досліджень, наприклад, вважає, що будь-який вибух у Запоріжжі “завдасть набагато меншої шкоди, ніж [Каховська] дамба, яку Росія підірвала”, цитує експерта ABC.

“Найгірші сценарії” аварії на ЗАЕС

“Найгірші сценарії” аварії на ЗАЕС розглянули і в Американському ядерному товаристві.

Там дійшли до висновку, що зупинені реактори не виробляють достатньо тепла, щоб викликати радіаційний викид.

“ЗАЕС розроблена таким чином, щоб протистояти природним і антропогенним небезпекам. Товсті, армовані сталлю бетонні захисні будівлі захищають активні зони реакторів і розроблені для того, щоб утримувати будь-які радіоактивні матеріали від навколишнього середовища”, – заявили в Американському ядерному товаристві.

Будь-які порівняння з Чорнобилем або Фукусімою є некоректними
Американське ядерне товариство

Там також наголосили, що будь-які порівняння з Чорнобилем або Фукусімою є некоректними.

І навіть якщо захисні конструкції були порушені, будь-який потенційний викид радіологічного матеріалу буде обмежений зоною, що безпосередньо оточує реактори, вважають у США.

Дивіться також: Росія хотіла використати візит Ґроссі на Курську АЕС, щоб неправдиво представити Україну як загрозу – ISW

Люди, які живуть у радіусі 35 кілометрів від реактора, повинні знати правила безпеки. У разі попередження про те, що щось сталося, вони повинні зайти всередину, зачинити вікна і спробувати забезпечити рециркуляцію повітря зсередини. Кожен, хто перебував на вулиці, повинен повністю зняти одяг і випрати все якомога швидше, нагадують американські ЗМІ.

Дивіться також: Російські тортури, вбивства і загроза катастрофи – працівники ЗАЕС розповіли часопису Atlantic про життя і роботу в окупації

Натомість українські фахівці нагадують, що ЗАЕС в місті Енергодар на сході України є найбільшим атомним об’єктом Європи, що протягом десятиліть постачав електроенергію мільйонам домогосподарств не лише в Україні, а й в Угорщині, Польщі, Білорусі, Молдові, Словаччині та Румунії.

Весь регіон може бути під загрозою
Наталія Гуменюк

“Катастрофа на станції безпосередньо завдасть шкоди людям, які живуть поблизу неї. Але ЗАЕС розташована у вододілі річки Дніпро, яка протікає півднем України і впадає в Чорне море. Якщо на ЗАЕС станеться радіаційне забруднення, що вплине на водні шляхи, експерти вказують на те, що весь регіон може бути під загрозою”, – написала у публікації для The Atlantic журналістка Наталія Гуменюк.

Дивіться також: Небезпеку від пожежі на ЗАЕС пояснюють західні експерти