Генсек ООН Гутерріш закликав ЄС уникати "подвійних стандартів" щодо України та Гази

Табір для палестинців, які змушені тікати від війни, Рафах, 9 грудня 2023. REUTERS/Mustafa Thraya

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав Європейський Союз дотримуватись однакових принципів в Україні, як і в Газі, "без подвійних стандартів". Про це він заявив на саміті лідерів ЄС у Брюсселі.

"Важливо мати мир в Україні, але мир, який повністю відповідає принципам, що означає мир з дотриманням Статуту (ООН), міжнародного права, територіальної цілісності та суверенітету України. Ось чому, як ми вважаємо, з тих самих причин нам потрібне припинення вогню в Газі", — сказав Гутерріш.

Він додав, що як і більшість країн світу засуджує терористичні атаки 7 жовтня проти Ізраїлю з боку ХАМАСу, визнаного у США терористичним угрупованням, а також інші порушення бойовиками міжнародного гуманітарного права.

"Але ми також засуджуємо той факт, що ми є свідками великої кількості жертв серед цивільного населення в Газі, що є безпрецедентним за той час, коли я був генеральним секретарем. А основним принципом міжнародного гуманітарного права є захист цивільного населення. Ми маємо дотримуватися принципів, як в Україні, так і в Газі, без подвійних стандартів", — сказав він.

Глава ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель перед початком саміту заявив, що "те, що відбувається сьогодні в Газі, є провалом людства. Це не гуманітарна криза. Це помилка людства".

Розділеність у ЄС щодо Ізраїлю й палестинців

Як пише Associated Press (AP), 27 країн ЄС вже давно глибоко розділені у своєму підході до Ізраїлю та палестинців, і нищівна атака ХАМАСу на південь Ізраїлю 7 жовтня загострила ці розбіжності. Але оскільки, за твердженнями контрольованого ХАМАСом відомства з охорони здоров'я Гази, кількість загиблих у Газі досягла майже 32 тисяч людей, все більше країн підтримують заклики до припинення вогню.

Натомість майже весь блок бачить дворічну війну Росії проти України як екзистенційну загрозу, зазначає агенція.

Багато країн Глобального Півдня – також відомих як більшість країн світу – трактують дії Європи щодо України проти Палестини як подвійні стандарти. Я думаю, що вони мають рацію
Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар

"Відверто кажучи, реакція на жахливу кризу в Палестині була не найкращим часом для Європи, — сказав прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, чия країна є одним із найбільших прихильників палестинців в Європі. — Я вважаю, що це особливо підриває наші зусилля із захисту України, тому що дуже багато країн Глобального Півдня – також відомих як більшість країн світу – трактують дії Європи щодо України проти Палестини як подвійні стандарти. Я думаю, що вони мають рацію".

Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо назвав події, що розгортаються в Газі, "драматичними": "Ми бачимо сьогодні людей, які намагаються прогодувати себе травою. Люди, які перебувають на межі голоду. Європа має лідирувати, а не слідувати, і нам час чітко заявити: вимагати негайного припинення вогню, вимагати звільнення заручників".

У проєкті заяви саміту ЄС, з яким ознайомилося AP, лідери мають вказати на "безпрецедентну втрату життів серед цивільного населення та критичну гуманітарну ситуацію". "Європейська рада закликає до негайної гуманітарної паузи, що призведе до сталого припинення вогню", – зазначено у проєкті документа, що може змінитись після переговорів у Брюсселі.

Позиція США

Аби врегулювати ситуацію в регіоні на Близький Схід вирушив державний секретар США Ентоні Блінкен. Відвідавши Саудівську Аравію та Єгипет, 22 березня він прибуде до Ізраїлю.

Як повідомляє агенція Agence France-Presse (AFP), що ознайомилась із текстом документа, Сполучені Штати у новому проєкті резолюції Ради Безпеки ООН наголосили на "необхідності негайного та тривалого припинення вогню" для захисту мирних жителів і надання допомоги на території.

Раніше США наклали вето на попередні тексти Ради Безпеки ООН щодо війни, заперечуючи навіть минулого місяця проти терміну "негайно" в проєкті, поданому Алжиром, нагадує AFP.

Голосування щодо тексту не заплановано, але Блінкен сказав саудівському агентству Al Hadath у середу, що загальна підтримка резолюції дасть "сильний сигнал". Держсекретар США мав переговори із міністрами п'яти арабських країн, які оприлюднили спільну заяву, підтримуючи негайне припинення вогню та закликаючи Ізраїль відкрити всі пункти пропуску в Газі.

Тим часом у Катарі перемовники намагалися досягти угоди про припинення вогню, яка б дозволила обміняти заручників на палестинських в'язнів, утримуваних Ізраїлем, і збільшити доставлення допомоги.

Вашингтон, головний союзник Ізраїлю, останніми тижнями посилив тон своїх заяв щодо "негайного" припинення бойових дій, зазначає AFP.

Наступ Ізраїлю на Рафах

Як Голос Америки повідомляв раніше, поки у Газі тривають бойові дії, представники США неодноразово висловлювали занепокоєння щодо плану Ізраїлю здійснити наступ на Рафах, розташований уздовж кордону Гази та Єгипту, де переховується понад мільйон палестинців.

Це занепокоєння, яке повторюють в ООН, зосереджено на потенційній гуманітарній катастрофі, оскільки Рафах є головним пунктом в’їзду для тієї невеликої кількості допомоги, що надходить до Смуги Газа, і немає чіткого плану щодо того, де в разі ізраїльської військової операції зможуть убезпечитись палестинські мирні жителі.

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль не може досягти своєї мети "повної перемоги" над ХАМАСом без входу в Рафах.

У проєкті фінальної заяви лідерів ЄС також закликають "ізраїльський уряд утриматися від наземної операції в Рафаху", адже "така операція матиме руйнівні гуманітарні наслідки".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, один із головних союзників Ізраїлю, який відвідав країну в неділю, сказав, що "ми не за великий наступ на Рафах": "Я сам наголошував на цьому в Ізраїлі, і ми сподіваємося, що тепер стане можливим більш тривале припинення вогню, яке також буде пов'язане зі звільненням усіх заручників… і передачею загиблих".

Війна почалася 7 жовтня з нападу угруповання ХАМАС, у результаті якого, за словами офіційних осіб, в Ізраїлі загинуло 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників. У результаті контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло майже 32 000 палестинців, дві третини з яких жінки та діти, кажуть представники відомства з охорони здоров'я Гази. Ізраїльські військові стверджують, що вбили тисячі бойовиків ХАМАСу.

У статті використано матеріали AP, Reuters, AFP

Your browser doesn’t support HTML5

Росія не зможе переломити хід війни — Бен Годжес. Відео