ЄС готовий до запровадження нових санкцій проти Росії в разі необхідності – Гейґ

Вільям Гейґ

Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Гейґ попередив Росію, що Євросоюз готовий ввести більш жорсткі санкції з приводу кризи в Україні, якщо ЄС не буде задоволений відповіддю Москви на мирний план президента Порошенка.

Виступаючи в Люксембурзі напередодні засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ Гейґ сказав, що лідери 28 країн цього блоку розглядатимуть дії Росії на саміті в Брюсселі в п'ятницю.

ЄС розробив плани щодо запровадження низки економічних каральних санкцій проти Росії, але стримувався від їх імплементації через побоювання деяких країн-членів про протидії з боку їх основного енергопостачальника.

«Путіну не варто сумніватися в тому, що ми в ЄС готові до застосування подібних заходів. Щодо підготовки більш широких санкцій проти Росії вже зроблено чимало роботи», - Гейґ сказав журналістам.

«До п'ятниці ми зможемо побачити, як Росія реагує на мирний план», - сказав він.

Сполучені Штати вже пригрозили санкціями проти російських фінансових, оборонних і високотехнологічних галузей у той час, як більше російської військової техніки прибувало в Україну, і провели переговори з Європою щодо запровадження подібних санкцій.

"Ідея полягає в тому, щоб позбавити Росію інвестицій та технологій, необхідних для зростання її економіки", сказав високопоставлений представник адміністрації США минулого тижня.

ЄС досі запровадив кілька раундів санкцій проти Росії за її дії в Україні, зосереджуючись в основному на особах, звинувачених в дестабілізації України та причетності до анексії Москвою Криму.

Важкі переговори

Крім того, в Люксембурзі, голова зовнішньополітичного відомства ЄС Кетрін Ештон заявила, що питання санкцій стоятиме на порядку денному цього тижня, в тому числі в ході переговорів з новим міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. Ештон, одначе, не сказала, чи підтримує вона які-небудь нові заходи проти Росії.

«Це те, що Рада [міністрів] обговорюватиме сьогодні ... Але рішення повинні виноситись на основі наших розмов з українським міністром закордонних справ,» - сказала вона журналістам.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт сказав, що в ЄС були різні погляди, але питання посилення санкцій не виключалося.

«Наприкінці кожної зустрічі в цьому питанні, на якій я був присутнім, ми домовилися зайняти позицію, яка, на мій погляд, досить сильна," - сказав він репортерам.

Президент України Петро Порошенко хоче беззастережну підтримку Путіна мирного плану з 15 пунктів, який він оголосив у п'ятницю.

План включає підписання 27 червня Угоди про асоціацію з ЄС, як також проведення низки переговорів з бойовиками-сепаратистами і семиденне одностороннє припинення вогню.

Колишній український президент Віктор Янукович відмовився підписати цю угоду в листопаді минулого року, що викликало повстання, яке призвело до його повалення та анексії Криму Росією у березні.

У понеділок міністри закордонних справ ЄС ухвалили нові правила, що забороняють імпорт у ЄС товарів, що походять з Криму, які не мають українського сертифікату,.

У підготовці до саміту в п'ятницю, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив, що у вівторок планує поїхати до Києва, щоб зустрітися з президентом Порошенком.

"Ми сподіваємося і очікуємо, що Росія готова співпрацювати", - сказав він журналістам у Люксембурзі.