В Іспанії затримали трьох проросійських хакерів, які діяли проти країн, що підтримують Україну

В будинку одного з підозрюваних на стіні був прикріплений прапор із серпом і молотом радянських часів.

Трьох проросійських хакерів заарештували за ймовірні кібератаки проти Іспанії та інших країн НАТО з терористичною метою. Про це повідомляє агенство Reuters з посиланням на іспанську поліцію.

Цивільна гвардія повідомила, що підозрюваних затримали за ймовірну участь у DDoS кібератаках на державні установи та стратегічні сектори. Правоохоронці не уточнюють, чи трьом підозрюваним, імена яких не називають, вже були висунуті звинувачення.

Імовірно, кібератаки були здійснені проти вебсторінок державних і приватних організацій, компаній критичної інфраструктури і основних служб країн, які підтримують Україну у війні проти Росії, йдеться в повідомленні іспанських правоохоронців.

Поліція оприлюднила на платформі соціальних мереж Х відео обшуку в будинку одного з підозрюваних, де на стіні був прикріплений прапор із серпом і молотом радянських часів.

"Ці комп’ютерні атаки були організовані хактивістською групою NoName057(16), яка почала діяти після вторгнення Росії в Україну та яка була однією з найактивніших", – йдеться у заяві Цивільної гвардії.

"У власному засновницькому маніфесті ця група визнає, що "дасть пропорційну відповідь у відповідь на ворожі та відверто антиросійські дії західних русофобів", - кажуть правоохоронці.

За словами поліції, підозрюваних арештували в Манакорі на іспанському Балеарському острові Майорка, а також в Уельві та Севільї на півдні Іспанії.

Поліція повідомила, що розслідування триває.

Як раніше повідомляв Голос Америки, 19 липня Сполучені Штати наклали санкції на двох членів російської хакерської групи Cyber Army of Russia Reborn (CARR) за їхню роль у кіберопераціях проти об’єктів критичної інфраструктури США.

За інформацією Держдепу США, з 2022 року CARR вела зловмисну кібердіяльність проти України та урядів, які підтримують Україну.

“Росія продовжує надавати притулок кіберзлочинцям і сприяє їхній зловмисній кібердіяльності проти Сполучених Штатів та їх союзників і партнерів. Незважаючи на те, що недостатня кваліфікація CARR і реагування потерпілих наразі запобігли будь-яким випадкам серйозних збитків, несанкціонований доступ до систем критичної інфраструктури створює підвищений ризик заподіяння шкоди населенню та може призвести до руйнівних гуманітарних наслідків”, – йдеться у заяві Держдепу.