Гарріс випромінює радість. Трамп змальовує похмурішу картину. Чи має значення настрій?

Кандидат у президенти від Республіканської партії, колишній президент США Дональд Трамп під час пресконференції, 8 серпня 2024 р., штат Флорида, ліворуч. Кандидатка у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс на передвиборчому мітингу, 7 серпня, Мічиган.

У своїй першій промові в якості кандидата у віцепрезиденти США губернатор Міннесоти Тім Волз звернувся до віцепрезидентки Камали Гарріс зі словами: "Дякую, що повернули радість". Наступного дня Гарріс пішла далі, назвавши кандидатів від Демократичної партії "радісними воїнами".

Порівняйте це з колишнім президентом Дональдом Трампом, який кілька днів потому відкрив пресконференцію у своєму клубі Мар-а-Лаго у Флориді словами: "На нас чекає багато поганих речей", і передрік, що у США може настати криза, економічна депресія, небачена з темних часів 1929 року чи навіть світової війни. "Я думаю, що наша країна зараз перебуває в найнебезпечнішому становищі, в якому вона коли-небудь була, з точки зору економіки та безпеки", - сказав Трамп у четвер.

Демократи просувають оптимістичніші прогнози, вважаючи, що виборців можна надихнути на підтримку когось, а не просто голосувати проти іншої сторони.

Виборчий штаб Трампа стверджує, що їхній кандидат відображає похмурий настрій країни, і відкидає ідею про те, що зростаючий контраст у тонах і оптимістичному ставленні стане вирішальним у боротьбі за президентство.

Дві третини американців кажуть, що почуваються дуже або певною мірою песимістично щодо стану політики, згідно з опитуванням Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research за минулий місяць. Приблизно 7 із 10 сказали, що справи в країні рухаються в неправильному напрямку.

Джейсон Міллер, старший радник колишнього президента, сказав, що людям байдуже до "настрою".

"Це не здешевлює бензин, їжу чи житло", — сказав Міллер.

Волз просуває позитивне бачення

Ставка Гарріс на протилежний підхід очевидна в її рішенні вибрати Волза, який раніше, серед іншого, тренував шкільну футбольну команду, яка спочатку не мала особливих перемог, але в 1999 році виграла чемпіонат штату.

Архівне фото: Кандидатка у президенти від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс у супроводі (ліворуч) свого напарника-губернатора Міннесоти Тіма Волза під час зустрічі з виборцями у Філадельфії, 6 серпня 2024 року.

Невідступний позитивний настрій губернатора Міннесоти має надати прихильникам новий заряд енергії та зберегти імпульс, який кампанія Гарріс отримала після того, як президент США Джо Байден — під тиском власної партії та дедалі песимістичнішими поглядами щодо шансів на перемогу у листопаді — зняв свою кандидатуру з виборів і підтримав віцепрезидентку.

Волз у свій перший тиждень участі в перегонах разом з Гарріс зустрічався з виборцями в штатах і під час мітингу в О-Клері, штат Вісконсин, відзначив спроможність "говорити про те, що може бути хорошого".

"Турбуватись про ближніх, виявляти доброту, подавати руку допомоги тим, хто цього потребує. Відчувати, коли люди переживають складні часи і бути поруч, коли їм це потрібно, ось хто ми, – сказав він. - Не глузувати. Не обзиватись".

Байден часто закінчував свої промови словами, що він оптимістичний як ніколи. Але коли він планував балотуватись, він будував свою кампанію навколо того, що Трамп є екзистенційною загрозою для демократії. Президент зробив жахливі прогнози щодо колишнього президента, припустивши, що він зруйнує основоположні принципи країни, якщо повернеться до Білого дому.

Кампанія Гарріс також просуває ці теми, засуджуючи Трампа як загрозу демократії, попереджаючи, що він запровадить драконівські обмеження на аборти та голосування та що він буде виконувати "Проєкт 2025", план, який просувають провідні консерватори, щоб змінити знану частину федерального уряду.

Хоча Волз наполягав, що посмішка сильніше за образу, він і Гарріс продовжують засуджувати Трампа, зокрема наголошувати на тому, що суд Нью-Йорка засудив його за 34 пунктами злочину у справі про приховування грошей і визнав його відповідальним за шахрайство в бізнесі, а цивільний суд засудив його за сексуальні домагання.

Ще до того, як Гарріс обрала Волза своїм напарником, вона казала, що зможе знову зробити політику веселою. "Ми любимо нашу країну. І я вважаю, що це найвища форма патріотизму — боротися за ідеали нашої країни", — казала Гарріс у передвиборчих промовах. Тепер Гарріч переконує, що вона та її напарник по виборах "обидва переконані, що потрібно піднімати людей, а не збивати їх з ніг".

Пола Монтанья, яка минулого тижня взяла участь у зустрічі Гарріс та Волза з виборцями біля Детройта, відзначила зміни в риториці після того, як Гарріс замінила Байдена на виборах.

"Камала така позитивна, і приємно чути позитивне, а не негативне", - сказала Монтанья.

Команда Трампа каже, що їхній кандидат відображає реальність

Старші радники виборчого штабу Трампа говорять, що настрій у країні зараз поганий через економіку, стан кордону між США та Мексикою та безлад на Близькому Сході та за його межами. Вони бачать, що їхній кандидат відображає цю реальність, а не дає, як вони кажуть, тимчасове натхнення для бази виборців Демократичної партії після місяців розчарування.

Архівне фото: Кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії, сенатор Джей Ді Венс, штат Огайо, ліворуч, і колишній президент Дональд Трамп, кандидат у президенти від Республіканської партії, 3 серпня 2024 року.

Трамп намагався акумулювати ці настрої неодноразово прогнозуючи крах фондового ринку та війну. Його виступи під час передвиборчої кампанії включали довгий список інших подекуди апокаліптичних попереджень, коли він вказував, що в разі його програшу "у нас більше не буде країни", що "єдине, що стоїть між вами та її знищенням, це я», і що за адміністрації Гарріс "соціальне забезпечення зазнає катастрофи", а "в передмістях поширяться насильницькі злочини і жорстокі іноземні банди".

У своїй промові на Національному з’їзді Республіканської партії в липні, після замаху на його життя, Трамп змінив тон — принаймні на початку. Він заявив, що має "послання впевненості, сили та надії" та прагне "започаткувати нову еру безпеки, процвітання та свободи для громадян будь-якої раси, релігії, кольору шкіри та віросповідання".

Але наприкінці Трамп повернувся до поганих прогнозів , двічі попередивши, що "трапляться погані речі". Сенатор від штату Огайо Джей Ді Венс, напарник Трампа, різко контрастує з Волзом.

Праві вітають активну позицію Венса, який відстоює погляди колишнього президента, особливо під час спілкування з репортерами.

"Зараз я злий через те, що Камала Гарріс зробила з цією країною і з південним кордоном Америки, — сказав Венс спілкуючись з виборцями у Мічигані. — І я думаю, що більшість людей у нашій країні іноді можуть бути щасливими, іноді вони можуть насолоджуватися чимось, і вони можуть увімкнути новини та визнати, що те, що відбувається в цій країні, є ганьбою".

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, який не вирізняється надто оптимістичними поглядами, висловив подібну оцінку в п’ятницю на конференції консерваторів в Атланті, яку вів Ерік Еріксон.

"Країна, очевидно, в поганому настрої", - сказав Макконнелл.

Прихильники Трампа, які прийшли, щоб побачити його на мітингу в Бозмані, штат Монтана, сказали, що відчувають, що передвиборча кампанія колишнього президента викликала у них позитивний настрій — навіть якщо його послання часто не такі.

"Просто дивлячись на стан країни зараз, я не думаю, що кампанія Камали Гарріс — це кампанія радості та надії. Такою є кампанія Трампа", — сказав Алекс Лустіг, 23-річний житель Біллінгса, штат Монтана.

Фред Скарлетт, 63-річний пенсіонер з Кондона, штат Монтана, сказав, що "всі розуміють, що ми повинні бути тут, щоб підтримати Трампа, тому що він ніколи нас не підводив".

"Вони стріляють у нього, — сказав Скарлетт, — а він продовжує стріляти у відповідь".