Гарріс і Трамп погодились на президентські дебати

Кандидати у президенти віцепрезидентка США Камала Гарріс у Ралі, Північна Кароліна, 26 березня 2024, та кандидат у президенти й експрезидент США Дональд Трамп в Атланті, Джорджія, 27 червня 2024.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, кандидатка у президенти від Демократичної партії на листопадових виборах, і її суперник від Республіканської партії, колишній президент Дональд Трамп, домовилися провести теледебати в прайм-тайм 10 вересня на ABC News.

NBC News обговорює можливі другі дебати з обома кампаніями.

Тим часом Трамп заявив на тривалій пресконференції, що CBS News погодилася провести віцепрезидентські дебати між його напарником, сенатором від штату Огайо Джей Ді Венсом, і напарником Гарріс, губернатором Міннесоти Тімом Волзом.

Трамп сказав, що він також прийняв дату дебатів 4 вересня на Fox News, де низка консервативних коментаторів виступає за його обрання, але кампанія Гарріс не погодилася.

Очна зустріч Гарріс і Трампа, про яку було домовлено, ймовірно, стане одним із ключових моментів кампанії виборів 5 листопада. За ним майже напевно спостерігатимуть мільйони виборців, принаймні невелика частина з яких, можливо, ще не визначилася, за кого голосувати.

Опитувальники показують, що зараз рейтинги в кандидатів майже рівні, і Гарріс, можливо, дещо випереджає.

Дебати Байден-Трамп

Одні дебати — між Трампом і президентом Джо Байденом — уже зіграли ключову роль у виборах нового президента на чотирирічний термін у Білому домі, який розпочнеться в січні наступного року.

81-річний Байден сильно затинався під час дебатів із Трампом 27 червня, часто втрачаючи хід думок і бувши не в змозі ані витримати нападок на Трампа, ані захистити свої 3,5 роки перебування на посаді.

З огляду на падіння результатів опитувань і тиск з боку колег-демократів, Байден завершив свою кампанію із переобрання 21 липня і негайно підтримав 59-річну Гарріс. У разі обрання вона стане першою жінкою-головою виконавчої влади країни, другим темношкірим президентом країни після Барака Обами і першою особою індійського походження, яка очолила країну.

Байден відставав від Трампа в національних опитуваннях на 5 або 6 процентних пунктів на момент, коли той вибув зі змагання, але демократи швидко згуртувалися довкола Гарріс. Вона випереджає Трампа на один-два відсотки в численних опитуваннях по всій країні, але все ще відстає від нього в деяких штатах, які, ймовірно, визначать національний результат.

Трамп відповів на 37 запитань у четвер вдень на 65-хвилинній пресконференції в своєму маєтку Мар-а-Лаго у Флориді. Це була подія, задумана як критика Гарріс та її нездатності провести повномасштабну сесію запитань і відповідей з журналістами за майже 20 днів від часу завершення кампанії Байдена.

78-річний Трамп невпинно зневажав Гарріс, нападав на неї як на не високоінтелектуальну людину, описував її як "радикальну ліву", яка не має зв’язку з основними виборцями, і неодноразово неправильно вимовляв її ім’я.

"Вона не може давати інтерв’ю, вона ледве компетентна, — заявив Трамп. — Вона недостатньо розумна, щоб проводити прес-конференцію".

Він назвав її "гіршою за Байдена і не такою розумною", але пізніше сказав: "Це не зовсім про неї. Це її погана політика".

Численні неправди

Під час пресконференції Трамп озвучив численні неправди, включно з одним випадком, коли він заявив, що на виборчі мітинги Гарріс у Вісконсині та Мічигані в середу прийшло близько 1500 людей, тоді як насправді натовп обчислювався тисячами.

В іншому випадку він помилково сказав, що нікого не було вбито, коли близько 2000 його прихильників пройшли маршем до Капітолія США 6 січня 2021 року, намагаючись перешкодити Конгресу підтвердити, що він програв Байдену на переобранні у 2020 році. Понад 1000 було заарештовано, деякі з них спустошили резиденцію уряду США та вдерлися в офіси Конгресу. Поліція застрелила одного з прихильників Трампа, а інші загинули від травм того дня.

Він заявив: "Переважна більшість країни підтримує мене", коли він не виграв народне голосування під час жодної зі своїх президентських кампаній у 2016 році та чотири роки тому. Нині до нього прихильно ставляться 43% американців.

У ході передвиборчої кампанії Гарріс і Трамп нагадували виборцям про недоліки одного.

Гарріс під час всіх своїх передвиборчих промов одразу нагадувала виборцям, як вона це зробила в середу, що вона тривалий час була місцевою прокуроркою і прокуроркою штату в Каліфорнії, найбільш густонаселеного штату США, і саджала за ґрати засуджених злочинців.

Вона часто каже, що знає таких людей, як Трамп, зазначаючи, що він є засудженим злочинцем, який також був визнаний винним і змушеним відшкодовувати збитки у мільйони доларів у справах про цивільне шахрайство та наклеп.

Натомість у четвер Трампа критикував Гарріс. Напередодні також Венс розкритикував її за те, що вона не провела відкриту пресконференцію чи не дала інтерв’ю для медіа відтоді, коли вона стала ймовірною кандидаткою у президенти від Демократичної партії.

У Гарріс була короткочасна розмова з репортерами, які стежили за її кампанією, але вона не брала участь у пресконференції із запитаннями і відповідями.

Трамп шукає способи повернути до себе увагу виборців, оскільки Гарріс почала домінувати у новинах відтоді, як стала кандидаткою від демократів. Цього тижня вона знову привернула увагу до своєї кампанії, оголосивши, що Волз стане її напарником.

Демократи в дорозі, Трамп вдома

Кампанія Гарріса-Волза негайно розпочала візити до півдюжини штатів, які відіграватимуть ключову роль у визначенні того, хто очолить Білий дім. Цього тижня Трамп залишився у Флориді, щоб зібрати кошти на кампанію.

Обидві кампанії скасували мітинги в четвер у штаті Північна Кароліна, оскільки тропічний шторм "Деббі" вирував по всьому регіону, в результаті чого деякі міста зазнали значних повеней.

Гарріс і Волз виступили в Мічигані на заході з Шоном Фейном, президентом впливової профспілки Об’єднаних працівників автомобільної промисловості, яка минулого тижня підтримала Гарріс.

Вона відповіла на кілька запитань журналістів після мітингу, сказавши, що в якийсь момент проведе інтерв'ю із журналістами.

"Я хочу, щоб ми домовилися про інтерв'ю до кінця місяця", — сказала вона.

Обидві кампанії прямують до західної частини США для проведення заходів у п’ятницю ввечері.

Your browser doesn’t support HTML5

Пентагон не вважає, що операція в Курській області є ескалацією. Відео