WP: Зеленський - єдиний іноземний лідер, з яким зустрінеться Гарріс. Його зустріч із Трампом все ще можлива, сказав сенатор Грем

Архівне фото. Зустріч віцепрезидентки й кандидатки у президенти від демократів Камали Гарріс та президента України Володимира Зеленського під час мирного саміту у Швейцарії, 15 червня 2024. ALESSANDRO DELLA VALLE/REUTERS

Президент України Володимир Зеленський зустрінеться нині із віцепрезиденткою й кандидаткою у президенти від демократів Камалою Гарріс. Зустріч відбудеться одразу після його перемовин у Білому домі із президентом США Джо Байденом.

Подробиці запланованої зустрічі

Перед зустріччю офіс віцепрезидентки підкреслив, що Гарріс є "рішучою і непохитною прихильницею України в її захисті від жорстокої агресії Росії, і вона підтвердить цю підтримку сьогодні на своїй зустрічі та обговорить широкий спектр питань, зокрема: розвиток подій на полі бою та зусилля щодо забезпечення справедливого і тривалого миру на основі Статуту ООН і волі народу України".

Також представництво віцепрезидентки повідомило, що Гарріс і Зеленський проведуть особисту розмову всьоме. Раніше вони зустрічались у червні на мирній конференції у Швейцарії, на Мюнхенській безпековій конференції у 2022 і у 2024 роках, а також під час візитів президента України до Вашингтона у грудні 2022, вересні 2023 і грудні 2023.

Як пише Washington Post, перемовини із Зеленським - єдина окрема зустріч із іноземним лідером у розкладі Гарріс цього тижня. Нагадаємо, цього тижня до Нью-Йорка для виступу на засіданні Генеральної асамблеї ООН прибули десятки світових лідерів, президентів, прем'єрів та міністрів закордонних справ.

CNN пише, що у своїх ремарках під час перемовин із Зеленським Гарріс, хоч і не згадуватиме експрезидента Дональда Трампа, кандидата у президенти від Республіканської партії, вона чітко прокомунікує їхню різницю у поглядах на російське вторгнення до України. Гарріс раніше наполягала на тому, що якщо вона стане президенткою – на відміну від того, що було б за перемоги Трампа – Україна зможе розраховувати на непохитну підтримку США.

Зустрічі Зеленського з Трампом під питанням

Напередодні стало відомо, що зустріч президента Зеленського із Трампом не запланована. Раніше Зеленський заявляв, що прагне особисто представити свій "план перемоги" України Байдену, Гарріс і Трампу під час свого візиту до США. Минулого тижня Трамп казав, що "імовірно" зустрінеться із Зеленським.

Також спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон, не зустрічатиметься із Зеленським - на відміну від інших провідних законодавців: лідера демократичної більшості у Сенаті Чака Шумера, лідера республіканської меншості в Сенаті Мітча Макконнелла, лідера демократів у Палаті представників Гакіма Джеффріса.

Водночас американський сенатор Ліндсі Грем заявив у четвер журналістам, що зустріч Трампа і Зеленського цього тижня все ж можлива.

Як пише WP, із Трампом прагнуть низка закордонних лідерів, що приїхали на Генасамблею ООН. Зокрема у республіканського кандидата заплановані зустрічі із президентом ОАЕ Мохамедом бін Заїдом аль-Нахіяном і британським прем'єром Кіром Стармером, а раніше він уже провів перемовини із еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані.

Політична ситуація на тлі візиту Зеленського

Загалом же візит українського президента до Вашингтона відбувається на тлі міжпартійного розколу в США щодо війни РФ в Україні, у "найбільш підступному" політичному середовищі, пише AP.

Зокрема, деяких республіканців, особливо наближених до колишнього президента Дональда Трампа, обурив недільний візит Зеленського на завод боєприпасів у рідному місті президента Джо Байдена Скрентоні, у штаті Пенсильванія, що може стати вирішальним на виборах президента, пише Reuters. Спікер Джонсон зокрема закликав Зеленського "негайно звільнити" свого посла в США і назвав цей "візит однозначно партійною передвиборчою подією, спрямованою на допомогу демократам, і явно втручанням у вибори".

CNN зазначає, що кампанія Трампа розкритикувала Зеленського через інтерв’ю New Yorker, в якому український лідер натякнув, що Трамп не розуміє конфлікт і занадто спрощує його, назвав його напарника Джей Ді Венса "надто радикальним", який фактично виступає за те, щоб Україна "принесла жертву", "здавши свої території".

Трамп, виступаючи у Північній Кароліні в середу, заявив: "Президент України перебуває в нашій країні. Він висловлює неприємні наклепи на адресу вашого улюбленого президента, мене".

AP нагадує, що Трамп і Зеленський мають довгу історію, що сягає часів колишнього президента США в Білому домі. Тогочасний президент наполягав, щоб Зеленський відкрив розслідування щодо Байдена та його сина Гантера, а також фірми з кібербезпеки, яку Трамп неправдиво пов’язував з Україною. Цей заклик і припинення Білим домом військової допомоги в розмірі 400 мільйонів доларів призвели до першого імпічменту Трампа.

Дивіться також: "Позиція ЄС залишається незмінною". В Європі та США відреагували на ядерні погрози Путіна