Президент визначився з новим головою НБУ

Президент України Віктор Янукович визначився із новим керівником Національного банку. Глава держави бачить на цій посаді вихідця з Донеччини Ігоря Соркіна. Донині він виконує обов’язки голови НБУ. Оглядачі зараховують його до кола близьких до родини президента, як і колишнього керівника Нацбанку Сергія Арбузова. Останній перейшов на роботу в уряд і його називають ймовірним наступником Миколи Азарова на прем’єрській посаді.

Верховна рада розгляне призначення нового керівника НБУ на засіданні у четвер першим питанням порядку денного. Оглядачі називають голосування перевіркою на міцність більшості, про створення якої заявляє правляча Партія регіонів. Українські медіа повідомляють про мобілізацію депутатів, яких закликають прийти на засідання парламенту. Опоненти влади попереджали про хиткість та ситуативний характер більшості і її залежність від фізичної присутності в залі засідань усіх парламентарів.

Опозиційні депутати висловлюють рішучість боротися, щоб голосування відбувалося лише персонально. Вони обіцяють перешкоджати використанню – всупереч вимог Конституції – чужих карток. Втім, якщо пану Соркіну вдасться заручитися підтримкою комуністів, як це було під час затвердження голови уряду, проблем із необхідною кількістю голосів не буде. Прес-секретар КПУ Петро Шелест повідомив, що фракція комуністів ще не визначилася, чи голосуватиме за кандидата на голову Нацбанку. Ліві кажуть, що сформують свою позицію зранку на засіданні фракції.
Опозиційні депутати висловлюють рішучість боротися, щоб голосування відбувалося лише персонально. Вони обіцяють перешкоджати використанню – всупереч вимог Конституції – чужих карток.

Тим часом валютний ринок відреагував на новину про ймовірного керівника НБУ послабленням гривні. В умовах підвищення попиту на долари, українська грошова одиниця здешевшала на сім копійок. Новому голові Нацбанку, очевидно, доведеться мати справу із скороченням золотовалютних резервів і ризиком обвалу гривні. Протягом 2012 року НБУ витратив на підтримку національної валюти майже чверть своїх активів. Попри значне скорочення резервів, у Нацбанкові називають їх достатніми і висловлюють намір і надалі підтримувати гривню.