Через ураган на півдні США загинули понад 130 людей, понад 1,5 млн лишились без світла

AP Top Photos of the Month September 2024

Північна Кароліна відновлює пошуково-рятувальні операції після урагану "Гелін". Шторм забрав життя понад 130 людей у Північній Кароліні, Південній Кароліні, Джорджії, Флориді, Теннессі та Вірджинії, і очікується, що кількість загиблих зросте, коли рятувальні команди досягнуть ізольованих міст і буде відновлено зв'язок.

"Багато постраждалих. Коли у вас немає електроенергії, коли у вас немає мобільного зв’язку, коли у вас немає води, це катастрофічна ситуація, – сказав губернатор Північної Кароліни Рой Купер. - Деякі з наших громад повністю знищені".

За словами Купера, штат координував 92 пошуково-рятувальні групи з 20 штатів і уряду США. Найбільше руйнувань зазнала західна частина штату, де шторм знищував дороги, виривав із корінням дерева та трощив будинки.

За його словами, у понеділок працівники служби надзвичайних ситуацій доставили мільйон літрів води, 600 тисяч обідів.

Ураган досяг узбережжя Флориди у четвер й почав рухатись на північ.

Майже 1,8 мільйона будинків і підприємств у семи штатах від Флориди до Огайо залишалися знеструмленими в ніч на понеділок, згідно з даними сайту Poweroutage.us, у тому числі 643 тисяч у Південній Кароліні та 480 тисяч у Джорджії. Станом на ранок вівторка 1,5 млн осель ще не мають світла.

Президент Джо Байден заявив, що відвідає Північну Кароліну в середу, а незабаром після цього відвідає Джорджію і Флориду. Він також може попросити Конгрес повернутися до Вашингтона на спеціальну сесію для виділення додаткового фінансування для допомоги постраждалим.

Дивіться також: Допомога Україні і її членство в НАТО - пріоритет генерального секретаря Марка Рютте