Гельсінська комісія США закликала розробити довгостроковий план протидії Росії

У звіті Гельсінської комісії наполягають на важливості перемоги України у протистоянні повномасштабній агресії РФ

Росія становить серйозну та постійну загрозу для своїх сусідів, Сполучених Штатів та демократичного світу. Навіть якби нинішній режим країни було замінено сьогодні, Росія все одно зіткнулася б із системними перешкодами на шляху до того, щоб стати вільною та демократичною державою. Про це йдеться у новому звіті Гельсінської комісії - незалежного урядового Комітету США із безпеки й співпраці у Європі.

В Комісії зазначають, що доки Росія не припинить "використовувати репресії та корупцію як інструменти влади, а не будувати інститути управління, які базуються на повазі до демократії, прав людини та верховенства права", Сполучені Штати повинні бути готові конкурувати з Росією в довгостроковій перспективі.

У звіті Гельсінської комісії також наполягають на важливості перемоги України у протистоянні повномасштабній агресії РФ. Це "зберегло б суверенітет України як незалежної демократичної держави, а також зупинило б Росію від подальших загарбань у країнах Вишеградської четвірки, Балтії, на Кавказі".

"Комплексна стратегія боротьби з Росією", на думку представників Комісії, має включати підтримку та розширення можливостей партнерів і союзників США, які знаходяться на передовій протидії російському впливу, "пропонуючи економічні та безпекові домовленості, які є життєздатною альтернативою російським, та розбудову установ, які притягують Росію до відповідальності". Зокрема, йдеться про країни Східної Європи, Балтії, Кавказу, а також Туреччину. Просувати американські пріоритети й цінності пропонується також через Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка "стала унікальною платформою для Сполучених Штатів, щоб змагатися з Росією".

"Завдяки наполегливим зусиллям, спрямованим на сприяння процвітанню та демократії та протидії авторитарному впливу Росії, ми можемо звести до мінімуму здатність Росії загрожувати вільним суспільствам", - вважають укладачі звіту.

Раніше Голос Америки розповідав, що на слуханнях Гельсінської комісії у Конгресі США експерти разом з американськими законодавцями дискутували про те, що можна протиставити підривним операціям Росії на Заході, і як не піддаватися на шантаж Росії щодо України і не уможливлювати таким чином "геноцидного вторгнення Росії в Україну".

Зокрема там йшлось про те, що країни НАТО досі намагаються уникнути конфронтації з Росією, не надаючи Україні далекобійної зброї, та пояснюючи, що це може призвести до відкритого конфлікту західного блоку з Москвою. Але низка політологів, журналістів та військових експертів звертають увагу на те, що Росія вже веде приховану війну проти НАТО, а в самому Альянсі цього поки не усвідомлюють.

Також нещодавно свідки на засіданні Гельсінської комісії в Конгресі США розповідали, що росіянам досі вдається контролювати західний дискурс про війну в Україні, й це дозволяє їм уникати відповідальності, стримувати Захід від надання дозволу українцям ефективно воювати на території Росії та використовувати свої малі азійські та північні народи у війні проти України.

Дивіться також: Литва звернулась до МКС із запитом розслідувати ймовірні злочини Лукашенка