Лідер Хезболли пообіцяв “не символічну” помсту за вбивство лідера ХАМАСу

Бійці Хезболли біля труни свого командира Фуада Шукура слухають виступ лідер Хезболли Сайєда Хасана Насралли у передмісті Бейрута, Ліван, 1 серпня 2024 р. AP Photo/Hussein Malla

Лідер ліванського бойового угруповання “Хезболла” Хасан Насралла заявив, що на вбивство лідера ХАМАСу, угруповання, визнаного у США та низці країн світу терористичною організацією, буде “обов'язково” надано відповідь для помсти.

“Ми не кажемо, що зберігаємо за собою право на відповідь, ми відповімо, це однозначно”, — цитує Насраллу CNN.

Ворог і ті, хто стоїть за ворогом, повинні очікувати чіткої відповіді, що буде реальна, а не символічна
Хасан Насралла

За його словами, “ворог і ті, хто стоїть за ворогом” повинні очікувати “чіткої відповіді”, а також заявив, що вона буде “реальна, а не символічна”.

Лідер Хезболли висловив співчуття ХАМАСу у зв'язку з вбивством його політичного лідера в Ірані та додав, що Ізраїль “перетнув червоні лінії” на Близькому Сході.

Уряд Ірану та ХАМАС стверджують, що вбивство Ісмаїла Ханії здійснив Ізраїль. Сам Ізраїль не підтвердив і не спростував свою причетність, нагадує CNN.

“Сьогодні [Ізраїлю] слід чекати гніву … почесних людей цієї нації… за всю пролиту кров”, — сказав лідер Хезболли.

Насралла також відкинув звинувачення Ізраїлю у ракетному ударі 27 липня по спортивному майданчику на окупованих Ізраїлем Голанських висотах, внаслідок якого загинули 12 дітей та підлітків.

Дивіться також: Авіакомпанії скасовують рейси в Бейрут на тлі обіцянок Ізраїлю відповісти на удар Хезболли по Голанських висотах
Масуд Пезешкіан складав присягу президента Ірану під викрики натовпу “Смерть Америці, смерть Ізраїлю”

У похоронах політичного лідера ХАМАСу в Ірані взяли участь верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї та новообраний президент Ірану Масуд Пезешкіан.

Останній складав присягу 2 дні тому під викрики натовпу “Смерть Америці, смерть Ізраїлю”, інформувала агенція Reuters.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш попередив, що вбивство Ханії є “небезпечною ескалацією” напруженості в регіоні.

США та інші уряди закликали громадян залишити Ліван через загрозу війни унаслідок загострення напруженості між Ізраїлем і підтримуваними Іраном бойовиками Хезболли.

Дивіться також: Війна не є неминучою, каже Ллойд Остін на тлі підготовки Ізраїлю до удару по Лівану у відповідь на атаку 27 липня
Дивіться також: "Якщо почнеться глобальна війна, є імовірність, що ми її програємо". Комісія зі стратегії нацоборони США