Вперше за останні 22 роки конференція з ВІЛ-СНІДу відкрилася у США

У неділю у Вашингтоні відкрилася найбільша міжнародна конференція, присвячена проблемам ВІЛ-СНІДу. До США з’їхалися понад 20 тисяч учасників зі всього світу - вперше з 1990-го року. Це стало можливим після того, як були зняті обмеження на подорожування людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом.

Але протягом цього часу змінилося обличчя епідемії. З 1980-го року понад 30 мільйонів людей померло від СНІДу. Мішель Сідібе, виконавчий директор програми ООН з ВІЛ-СНІДу, каже, що вже сьогодні існують ліки та механізми запобігання поширенню хвороби, що допоможуть повністю подолати СНІД:

«Зміни відбулися. Цього разу спільними зусиллями ми подолаємо СНІД. Ця можливість зникне, якщо ми не діятиме разом».

Конференція з ВІЛ-СНІДу перетворилася на щось більше, ніж науковий симпозіум. Тут виступають популярні музиканти, відбуваються дебати – заплановані та стихійні. Один з їх активних учасників - Родерік Омар Гейс. Він - колишній військовий, якому вісім років тому було поставлено діагноз ВІЛ, вірус, що спричиняє СНІД.
Зміни відбулися. Цього разу спільними зусиллями ми подолаємо СНІД. Ця можливість зникне, якщо ми не діятиме разом».
Мішель Сідібе, виконавчий директор програми ООН з ВІЛ-СНІДу
«Найгірше, я думаю, - це упередження. Тому що ти не знаєш, з ким можна на цю тему говорити, хто нормально до цього поставиться. Коли люди дізнаються, що в тебе ВІЛ, вони починають до тебе ставиться як до неповноцінної людини», - ділиться своїми почуттями Гейс.

Але він сподівається, що незабаром це зміниться:

«Я дійсно вірю, що ліки від ВІЛ-СНІДу незабаром будуть створені. Не знаю, чи вигідно це буде фармацевтичним компаніям, але вони з’являться».

І наскільки людство просунеться в цьому напрямку, частково залежатиме від результатів цієї конференції.