Столиця США зобов’язана допомагати бездомним у холодну погоду

Потреба в допомозі бідним особливо гостро відчувається зимою, коли спати на вулиці стає небезпечно. За деякими підрахунками, щодня просто неба залишається понад 630 тисяч американців. Майже 40% цих людей не вистачає місця у притулках для бездомних. Столиця США – Вашингтон, одне з небагатьох міст країни, влада якого, у разі мінусової температури, зобов’язана дбати про нужденних.

Коли у Вашингтоні мінусова температура, автоматично піднімається тривога – як запобігти ризику виникнення гіпотермії у бездомних. У такі дні в місті відкривається чимало центрів допомоги громадянам без постійного місця проживання.

Працівниця соціальної служби Кейсі з’ясовує скільки бездомних одного вечора звернулося до притулку. Її колега Нік у той час об’їжджає райони, де переважно збираються бездомні. Він або відвозить людей у притулки, або дає теплий одяг і ковдри, аби не дати їм померти від холоду.

Закон щодо соціального захисту бездомних у Вашингтоні запровадили ще у 1988-му році. До прийняття цього документа міську адміністрацію спонукала трагедія – загибель семи осіб від холоду, після чого влада зобов’язалося більше не допустити смертей від гіпотермії.

За офіційними даними, у Вашингтоні понад 6 тисяч осіб не мають постійного місця проживання. Закон зобов’язує соціальні служби розміщати таких громадян у притулках, надавати їм тимчасове житло, або ж поселяти у готелях. Правозахисник Корнел Шапел каже, що без цього закону ще більше людей ночувало б на вулиці узимку:

«Це рятує життя. З моральної точки зору, ми не хочемо, аби люди помирали на вулицях столиці чи інших міст. Тут у Вашингтоні ми віримо у те, що людина має право на власне житло».

Уже кілька місяців кімната у цьому притулку стала постійним помешканням для Івони та її 17-річної доньки. Жінка каже, що завжди вважала себе представницею середнього класу. Утім втративши роботу, вона швидко вичерпала усі свої заощадження. З квартири довелося з’їхати, ночувала у машині, аж поки не знайшла це місце у притулку:

«За все своє життя я ще ніколи не мешкала у притулку. Я – середній клас, завжди мала якісь гроші. Але це може трапитися з усіма. Не знаю, де була б сьогодні, якби не це місце. Не уявляю, де б опинилася. Дійсно не знаю».

Правозахисники у Вашингтоні домагаються розширити роботу притулків для бездомних протягом цілого року. Вони вважають, що люди повинні мати право на перебування у безпечному місті у будь-який час, не лише взимку. Однак заручитися ширшою підтримкою їм не вдається. Так що, наразі, тисячі мешканців Вашингтона можуть знайти тимчасовий притулок лише у холодні ночі.