Чому торгівля людьми залишається серйозною проблемою, і як з нею боротися?

ভারত থেকে উদ্ধার করা নেপালী মহিলা যাদের পাচার করা হয়েছিল।

За різними підрахунками, сьогодні річний дохід торговців людьми становить 32 мільярди доларів, а кількість жертв трудової та сексуальної експлуатації досягає 12 мільйонів чоловік. Такі цифри привели експерти під час слухань Гельсінської комісії США на тему торгівлі людьми і діяльності транснаціональних злочинних угруповань у США.

«Сьогодні за прибутком і масштабом діяльності торговці людьми поступаються хіба що наркодиллерам. Але діяльність наркоторговців пов'язана з ризиком – вони часто вступають у протистояння з іншими злочинними угрупованнями, а торговцям людьми для отримання прибутку потрібно лише залякувати своїх жертв», – зазначив голова комісії конгресмен Кріс Сміт.

«Попит на людей, особливо з метою сексуальної експлуатації, сьогодні залишається високим», – сказав Пієрія Банадео, представник нью-йоркського офісу Управління ООН по боротьбі з наркоманією і злочинністю.

Торговці людьми продовжують використовувати обман і насильство в своїй роботі, і останні тенденції вказують на те, що жінки все частіше виступають в якості спільників злочинних угруповань.

Інша особливість торгівлі людьми – злочинці, що діють у розвинених країнах, найчастіше торгують людьми з бідних країн. Так, наприклад, минулого місяця втратили свободу п'ятеро братів з України, які шляхом обману привозили своїх співвітчизників у США через Мексику в цілях трудової та сексуальної експлуатації.

А в травні цього року був засуджений до 12 років ув’язнення уродженець Узбекистану, який разом зі спільниками примушував до важкої праці мігрантів з 14 країн, включаючи Ямайку, Домініканську Республіку та Філіппіни.

На відміну від інших злочинних угруповань, торговці людьми часто працюють незалежно один від одного, вони значно менші за розміром і тому їх складніше виявити, розповідає Мартіна Ванденберг, громадський адвокат організації «The Freedom Network USA», що працює з жертвами торгівлі людьми. Іноді ці угруповання складаються з членів сім'ї і тому дуже стійкі.

Ванденберг підкреслює, що торговці людьми «підживлюються» корупцією, і нерідко самі правоохоронні органи сприяють організованій злочинності в бідних країнах.

Багато жертв часто нічого не розповідають, побоюючись, що їх будуть залякувати пов'язані зі злочинцями поліцейські і судді. Постраждалі думають так тому, що у них на Батьківщині правоохоронні органи корумповані.

«Вони бояться простого затримання поліцейськими, для них це страшніше рабства. Торговці людьми користуються цим», – зазначає Ванденберг.

Однак експерт додає, що найбільше жертви торгівлі побоюються за своїх близьких, яких вони залишили в рідній країні:

«Жінки і чоловіки часто психологічно травмовані і відчувають великий стрес, вони бояться, що злочинці будуть мстити їх близьким, особливо дітям, у випадку, якщо вони спробують просити про допомогу».

Одне з вирішень цієї проблеми полягає у забезпеченні захисту жертвам та свідкам під час розслідувань та слухань у суді, вважає Ванденберг.

Правоохоронні органи США часто розкривають тільки явні випадки торгівлі людьми. В основному затримують торговців, які примушували жінок займатися проституцією. Випадки рабства, коли чоловіків, жінок і дітей примушують працювати у важких умовах і при маленькій оплаті, залишаються непоміченими.

«Слідкуйте не тільки за тими, хто приїжджає в США нелегально, а й тими, хто тут легально. Торговці людьми дуже розумні», – попереджає Ванденберг. За її словами, злочинці часто грають на бажанні людей приїхати на роботу до Америки. Жертвам обіцяють робочу візу за 350-500 доларів, але вже в США примушують працювати безкоштовно і в жорстоких умовах. Однак коли людина приїжджає в країну з оформленою візою, правоохоронним органам США важко з'ясувати, чи заманили цього чоловіка чи жінку обманом.

«Вилучати у торговців гроші, це паралізує їх роботу», - продовжує Ванденберг. За її словами, якщо заморожувати рахунки злочинців, вони не можуть займатися своєю діяльністю в повному масштабі. Також, відзначає Ванденберг, США необхідно більше уваги приділяти корупції в держустановах тих країн, звідки вивозяться жертви торгівлі людьми. Зазвичай головними співучасниками злочинів стають правоохоронні органи, працівники митного контролю і навіть дипломати, які користуються своїм імунітетом.

«Боротьба з торгівлею людьми і організованою злочинністю сьогодні один з головних пріоритетів Департаменту юстиції та адміністрації президента США», – заявив на слуханнях Грег Андерс, який представляє Головний відділ у кримінальних справах Міністерства юстиції США.

За його словами, торгівля людьми існує з однієї причини – вона приносить великий прибуток. Андерс зазначив, що його департамент продовжує працювати над поліпшенням законів щодо припинення відмивання грошей і захисту свідків.

Експерти погоджуються, що дуже важливо інформувати людей про ризик, з яким вони стикаються, погоджуючись влаштуватися на роботу в іншій країні. За останні 10 років міжнародне співтовариство досягло чималих успіхів у боротьбі проти торгівлі людьми, зазначив Пієрія Банадео. Проте злочинці не дурні і до всього пристосовуються, – підсумував він.