Хусити підбили два танкери з російською нафтою та олією у Червоному морі. Відео палаючого корабля

На фото - прихильники хуситів на антиамериканській акції в Сані, Ємен, 12 липня 2024 р. AP/Osamah Abdulrahman

Центральне командування США підтвердило напади хуситів на судна в Червоному морі. Танкери під прапорами різних країн перевозили олію з Росії, а також, як свідчать експерти, російську нафту.

Зокрема, хусити атакували танкери MT Bentley I та Chios Lion.

Перший, за інформацією американських військових – це танкер із Монако, що перевозив рослинну олію з Росії до Китаю під прапором Панами та належав Ізраїлю.

Кадри палаючого судна є на відео від хуситів, яке поширила агенція Associated Press з ремаркою про те, що його автентичність неможливо перевірити:

Другий танкер рухався під прапором Ліберії, він належить грецьким судновласникам та зареєстрований на Маршаллових островах.

Судно вийшло 2 липня з російського порту Туапсе, що неподалік Сочі на березі Чорного моря, з вантажем 100 000 тонн російської сирої нафти. Про це пише керівник моніторингової групи Інституту стратегічних чорноморських досліджень Андрій Клименко.

Клименко також з’ясував, що перший зі згаданих танкерів – Bentley – вийшов з російського порту Тамань, неподалік Криму, і прямував до Шанхаю.

Хусити, яких публічно підтримує Росія, підірвали два російські нафтові танкери. Нікому не подобається Росія
Джейсон Джей Смарт

"Іронія долі не тільки в тому, що союзнички РФ атакували танкер з російською нафтою, а й в тому, що танкер CHIOS LION належить (кому б ви думали?) ще одним "героям" наших публікацій - судновласникам з Греції, які, звичайно, ну хто б сумнівався, "дотримуються" при перевезенні російської нафти з російського порту до Індії або Китаю так званої "цінової стелі", – коментує ситуацію Андрій Клименко (мова і пунктуація автора збережені).

“Неймовірно, але єменські хусити, яких публічно підтримує Росія, підірвали два російські нафтові танкери. Нікому не подобається Росія”, – написав з приводу атак Джейсон Джей Смарт, американський політолог, який працює в Україні.

Атаки було здійснено безпілотниками, були задіяні як безпілотні човни, так і судна з екіпажем. У заяві американських військових повідомляється і про запуск хуситами протикорабельної балістичної ракети.

Сили Центрального командування США повідомили, що знешкодили п'ять підтримуваних Іраном безпілотних літальних апаратів хуситів – три над Червоним морем і два над контрольованими хуситами районами Ємену.

“Було встановлено, що ці БПЛА становлять безпосередню загрозу для сил США, коаліційних сил і торгових суден у регіоні. Ці дії були вжиті, щоб захистити свободу судноплавства та зробити міжнародні води більш безпечними”, – йдеться у повідомленні американських військових.

Центральне командування також нагадує, що безрозсудна поведінка “підтримуваних Іраном хуситів” продовжує загрожувати регіональній стабільності та ставить під загрозу життя моряків у Червоному морі та Аденській затоці:

“Хусити стверджують, що діють від імені палестинців у Газі, але вони атакують і загрожують життю громадян третіх країн, які не мають нічого спільного з конфліктом у Газі. Центральне командування США продовжуватиме співпрацювати з партнерами, щоб притягнути хуситів до відповідальності та скоротити їхній військовий потенціал”.

Минулого місяця, у червні, хусити завдали удару двома протикорабельними крилатими ракетами по кораблю Verbena, що мав власників з України, та йшов під прапором Палау.

Судно прямувало до Італії з дерев’яними будівельними матеріалами. Під час нападу один цивільний моряк отримав важкі поранення. Його евакуював американський літак із ракетного крейсера Philippine Sea, що перебував неподалік для надання медичної допомоги.

Як повідомляв Голос Америки, Міністерство фінансів США ввело санкції проти мережі з 50 осіб та компаній, яких США звинувачують у сприянні Ірану продавати нафту та нафтопродукти. А відповідні фінансові надходження забезпечують постачання зброї для проіранських сил, зокрема, для єменських хуситів, та передачу дронів Росії для застосування у війні проти України.

Дивіться також: США: Індія купувала російську нафту, бо ми хотіли, щоб хтось її купив
Дивіться також: Росія відправила військові кораблі на Кубу