Місія МВФ завершила роботу в Києві

Місія МВФ завершила роботу в Києві

Місія Міжнародного валютного фонду завершила свою роботу в Києві, де з 25 жовтня проводила переговори з українськими урядовцями про відновлення фінансування. Сторони поки що офіційно не повідомляють про результати домовленостей. Однак із заяв посадовців випливає, що Києву досі не вдалося досягти головної мети – переконати експертів МВФ надати чергові транші позички без попереднього підвищення тарифів на газ та комунальні послуги для населення.

За словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, Україна і МВФ домовилися, що повернуться до питання виділення коштів після перегляду газових контрактів з Газпромом. Українські урядовці сподіваються переконати російське керівництво переглянути ціну газу.

«Керівництво Міжнародного валютного фонду із розумінням підходить до вирішення тих проблем, які стоять перед Україною. І ми домовилися про те, що після завершення переговорів з Росією щодо ціни на газ та інших питань, ми розпочнемо тісну співпрацю з місією МВФ щодо корегування програми співробітництва на 2012 рік», – повідомив Микола Азаров.

Урядовець зазначив, що саме таких домовленостей досягли міністр фінансів Федор Ярошенко та віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко на переговорах із керівництвом МВФ у Вашингтоні.

Водночас декілька українських ЗМІ із посиланням на джерела в уряді повідомили про збереження суттєвих розбіжностей між сторонами, і що місія Фонду не погодилася йти на компроміс у питанні збереження тарифів на нинішньому рівні і надавати Києву чергові транші кредитів. За деякими повідомленнями, експерти залишили Україну раніше, ніж планувалося, а прем’єр-міністр жодного разу не зустрівся із експертами Фонду.

В МВФ поки що підтверджують лише той факт, що вирішили зробити перерву в переговорах. Про це заявив постійний представник Фонду в Україні Макс Альєр:

«Ми вирішили взяти паузу, щоб дати можливість виконати певну додаткову роботу з відпрацювання технічних питань».

Українські урядовці називають повідомлення про провал переговорів із МВФ недостовірними. Микола Азаров називає діалог із Фондом «конструктивним та плідним». В НБУ додають, що знайшли з експертами Фонду повне порозуміння. Голова Нацбанку Сергій Арбузов визнає, що відновлення співпраці з МВФ є необхідно для розвитку економіки України і додає про місія залишилася задоволеною виконанням Нацбанком усіх його зобов’язань. Тим часом експерти попереджають про ризик девальвації гривні в разі, якщо Україна не отримає грошей Фонду.