Економічний прогноз від МВФ: гарні перспективи для США, помірне зростання у світі

Міжнародний валютний фонд у вівторок покращив свої економічні прогнози для Сполучених Штатів на цей рік, одночасно знизивши свої очікування щодо зростання в Європі та Китаї. Він залишив свій прогноз глобального зростання без змін на відносно слабких 3,2% на 2024 рік.

МВФ очікує, що економіка США — найбільша у світі — цього року зросте на 2,8%, що трохи нижче порівняно з 2,9% у 2023 році, але покращиться порівняно з 2,6%, прогнозованими в липні на 2024 рік. Зростання в Сполучених Штатах було зумовлене високими споживчими витратами, що підживлювалося здоровим зростанням заробітної плати з поправкою на інфляцію.

Проте наступного року МВФ очікує, що зростання економіки США сповільниться до 2,2%. З новою президентською адміністрацією та Конгресом, МВФ передбачає, що ринок праці країни трохи втратить імпульс у 2025 році, оскільки уряд почне намагатися приборкати величезний дефіцит бюджету шляхом уповільнення витрат, підвищення податків або деякої комбінації обох кроків.

МВФ, що об'єднує 190 країн, працює над сприянням економічному зростанню, фінансовій стабільності та зменшенню глобальної бідності. У своєму останньому прогнозі він очікує, що економічне зростання Китаю сповільниться з 5,2% минулого року до 4,8% цього року та 4,5% у 2025 році. Друга економіка світу постраждала від обвалу ринку житла та слабкої споживчої впевненості — проблеми лише частково компенсуються потужним експортом.

Очікується, що цього року 20 країн єврозони загалом отримають 0,8% зростання, що вдвічі перевищує зростання на 0,4% у 2023 році, але це незначне зниження рейтингу порівняно з 0,9%, прогнозованим МВФ три місяці тому на 2024 рік. Німецька економіка, що постраждала від спаду у виробництві та нерухомості, може взагалі не зрости цього року.

Інфляція в усьому світі уповільнюється — з 6,7% у 2023 році до прогнозованих 5,8% цього року та 4,3% у 2025 році. У багатших країнах світу вона падає ще швидше — з 4,6% минулого року до прогнозованих 2,6% цього року та 2% — цільовий діапазон для більшості великих центральних банків — у 2025 році. Прогрес у боротьбі з інфляцією дозволив ФРС і Європейському центральному банку знизити ставки після того, як вони агресивно підвищили їх для боротьби зі сплеском інфляції після COVID-19.

Але так само, як нижча вартість запозичень допомагає світовій економіці, попереджає МВФ, необхідність стримувати величезний державний дефіцит, швидше за все, загальмує зростання. Очікується, що світова економіка в цілому зросте на 3,2% як у 2024, так і в 2025 роках, що на 3,3% менше, ніж торік. З 2000 по 2019 рік, до того, як пандемія зупинила економічну активність, світове зростання становило в середньому 3,8% на рік.

МВФ також продовжує висловлювати стурбованість тим, що геополітична напруга, включаючи антагонізм між Сполученими Штатами та Китаєм, може зробити світову торгівлю менш ефективною. Занепокоєння полягає в тому, що все більше країн будуть вести справи зі своїми союзниками замість того, щоб шукати найдешевші або найкращі іноземні товари. Однак, очікується, що глобальна торгівля зросте на 3,1% цього року та на 3,4% у 2025 році, що є кращим показником зростання на 0,8% у 2023 році.

Очікується, що економіка Індії зросте на 7% цього року та на 6,5% у 2025 році. Попри те, що темпи зростання залишаться сильними, вони будуть нижчими порівняно з 8,2% минулого року в результаті сповільнення витрат споживачів після буму після пандемії.

МВФ прогнозує, що економіка Японії, що постраждала від виробничих проблем в автомобільній промисловості та уповільнення розвитку туризму, цього року зросте лише на 0,3%, а у 2025 році прискориться до 1,1%.

Прогнозується, що Сполучене Королівство зареєструє зростання на 1,1% цього року порівняно з 0,3% у 2023 році, а зниження процентних ставок допоможе стимулювати зростання споживчих витрат.

Дивіться також: Європарламент остаточно погодив €35 млрд позики Україні