Мінфін США: МВФ схвалить новий транш для України вже незабаром

В Мінфіні США переконані - попри складнощі, Україна здатна втримувати економічну стабільність.

Україна чудово впоралась із виконанням показників програми МВФ, що дозволяє правлінню Фонду вже незабаром затвердити п’ятий транш 1,1 млрд дол. Про це в коментарі Голосу Америки сказав заступник міністра фінансів США Брент Німен. Це може відбутись в рамках щорічних зборів МВФ та Світового банку в жовтні у Вашингтоні, каже посадовець.

Фонд на робочому рівні схвалив надання траншу ще 10 вересня, але виконавче правління Фонду ще не надало остаточне схвалення.

"Україна винятково добре пройшла вже декілька переглядів програми і близько місяця тому завершила п’ятий перегляд програми МВФ", - каже Німен.

Він переконаний: правління затвердить п’ятий перегляд і схвалить фінансування на 1,1 млрд доларів.

"Україна дуже добре впоралась, виконала всі структурні маяки і показники, які треба було виконати за літо. Тому, гадаю, ми скоро схвалимо перегляд, й Україна продовжить успішно виконувати програму", - додав посадовець.

Чотирирічна програма фонду загальним обсягом 15,6 мільярда доларів є важливою частиною економічної підтримки України західними країнами та міжнародними організаціями.

Через обстріли української енергетики Фонд очікує економічного уповільнення у другій половині 2024 року.

За 2024 рік МВФ очікує загального зростання економіки на 3%. Відтак ризики для України "залишаються надзвичайно високими", кажуть в МВФ.

Німан же переконаний, що попри складнощі Україна здатна втримувати економічну стабільність.

"Через надзвичайні руйнування енергетичної інфраструктури, було зменшено прогноз зростання до 3%, а інфляція зросла, - каже Німен. - Звичайно, це справжні складнощі, але Україна показує здатність добре керувати в надзвичайно складних умовах і добре виконувати програму МВФ".

Дивіться також: Чого очікувати Україні від зборів МВФ. Інтерв’ю із заступником міністра фінансів США