Нове рішення МВФ дозволить Україні заощадити $130 млн в 2025 році, кажуть в уряді

МВФ оголосив про зменшення комісій та доплат за кредити. 

Рішення Міжнародного валютного фонду скоротити комісії та доплати за кредити дозволить Україні заощадити 130 мільйонів доларів вже у 2025 році, заявив голова НБУ Андрій Пишний.

В п'ятницю Фонд оголосив про рішення зменшити комісії та доплати за кредитами. Зокрема йдеться про доплати для країн, що перевищують певний рівень боргу перед Фондом і тримають заборгованість довше, ніж планувалось. МВФ ввів систему доплат за кредити в 1997 році, щоб стимулювати країни відповідально ставитись до накопичення боргів перед Фондом.

"Хоча і значно знижені, комісії та доплати за кредитами залишаються важливим елементом спільного кредитування МВФ та системи управління ризиками, - заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, - коли всі члени докладаються, всі отримують користь від необхідної підтримки".

Україна, як одна з п'яти найбільших позичальників МВФ, здійснила доплат на 621 мільйон доларів з 2018 до 2023 року і мала виплатити ще 1,6 мільярда доларів за 2024-2028 роки, йдеться в дослідженні Атлантичної Ради. Україна у 2023 році уклала програму кредиту з МВФ на 15,6 млрд доларів, але має кредит перед Фондом в 10,5 млрд дол. З цими виплатами, підрахував аналітик Хан Тран, Україна в наступні чотири роки мала виплачувати МВФ стільки ж, скільки отримала б.

Завдяки новому рішенню "вже у 2025 році процентні платежі МВФ будуть нижче приблизно на 130 млн дол. США. Важливо, що знижені комісії діятимуть упродовж найближчих п’яти років, а отже, вони охоплюватимуть увесь термін дії програми EFF", йдеться в соцмедійному дописі Пишного. Посадовець заявив, що Україна почала перемовини з Фондом цього питання ще у 2024 році.


Альтернативний директор МВФ від України Владислав Рашкован оцінив, що Україна в наступні 5 років заощадить 650-700 млн доларів.

"Непогано, в тому числі тому, що затрати для України зменшуються на рівні 38-39%, тобто більше, ніж для інших країн", - йдеться в дописі посадовця.

Дивіться також: Росія зможе напасти на НАТО до 2030-го – очільник німецької розвідки