"Великій Британії, Європі, Сполученим Штатам дуже важливо зрозуміти деталі плану перемоги президента Зеленського". Інтерв'ю з Ламмі

Девід Ламмі очолив міністерство закордонних справ Великої Британії у липні 2024 року, і відтоді активно адвокатує за посилення підтримки України.

"Позиція Великої Британії продовжує бути абсолютно чіткою – ми стоїмо пліч-о-пліч з українцями. Важливо, щоб Україна мала кошти, військову, а також політичну, дипломатичну та гуманітарну допомогу, щоб пережити 2025 рік", – переконаний міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі.

Про це він заявив в інтерв’ю кореспондентці Голосу Америки Ірині Соломко, у Нью-Йорку під час так званого "високого тижня" за участю голів держав, який відкрив 79-ту Генеральну Асамблею ООН.

Ламмі разом з очільником британського уряду Кіром Стармером під час перебування у Нью-Йорку зустрівся з українським президентом Володимиром Зеленським, аби знову обговорити ті виклики, з якими зіштовхується Україна в контексті війни з Росією.

Зустріч відбулася через два тижні після того, як Ламмі вперше з моменту призначення на посаду відвідав Україну. У Києві він разом з державним секретарем США Ентоні Блінкеном зустрівся з Володимиром Зеленським, щоб обговорити питання далекобійної зброї та потреб Сил оборони України.

Про підтримку Великої Британії, перемовини щодо зняття для України обмежень для ударів західною зброєю углиб Росії, а також про те, чи витримає Україна та світ ще мінімум два роки війни Девід Ламмі розповів в інтерв’ю Ірині Соломко.

Розмова була скорочена та відредагована для плинності та ясності.

11 вересня Ламмі разом зі своїм американським колегою вперше приїхав до Києва

Ірина Соломко, кореспондентка Голосу Америки: Раніше ви заявляли про те, що союзники повинні проявити сміливість у цей вирішальний для України час та зняти обмеження на використання наданих заходом ракет далекого радіусу дії по території РФ.

І тут на Генеральній Асамблеї ООН присутні багато ваших колег із різних країн. Чи мали ви можливість обговорити це питання. наприклад, з міністеркою закордонних справ Німеччини чи США?

Девід Ламмі, міністр закордонних справ Великої Британії: Мені було дуже важливо два тижні тому відвідати разом з державним секретарем США Блінкеном Україну, щоб побачити все на власні очі, обговорити з президентом Зеленським потреби України, коли країна наближається до зими.

А також переконатися, що ми продовжуємо як союзники забезпечувати Україні найсильнішу можливу позицію, щоб протистояти цій агресії, яку ми бачимо з боку Володимира Путіна. І саме тому я також разом із прем’єр-міністром Стармером відвідав Білий дім.

Важливо, щоб ми згуртували Глобальний Південь, щоб переконатися, що вони не потрапляють у пастку російської пропаганди

Позиція Великої Британії продовжує бути абсолютно чіткою – ми стоїмо пліч-о-пліч з українцями. Важливо, щоб Україна мала кошти, військову, а також політичну, дипломатичну та гуманітарну допомогу, щоб пережити 2025 рік. І, звичайно, тут, на Генеральній Асамблеї ООН, я ще раз зустрінуся з Зеленським.

Але також надзвичайно важливо, щоб ми згуртували Глобальний Південь, щоб переконатися, що вони не потрапляють у пастку російської пропаганди та зусиль РФ щодо дестабілізації міжнародної спільноти. А також, щоб Росія не відвертала їхню увагу від того, що вона робить насправді — завозить балістичні ракети з Ірану і використовує їх проти українських чоловіків, жінок і дітей.

І.С.: Чи можете ви поділитися деталями цієї зустрічі між прем’єр-міністром Стармером і президентом Байденом у Вашингтоні?

Тому що неофіційно є інформація, що Велика Британія вже дуже близька до рішення дозволити українцям використовувати далекобійні ракети, на додаток, що нібито неофіційно дозвіл є.

А от США трохи далі від цього рішення. Тож чи можете ви поділитися з нами будь-якими подробицями цієї розмови, і що саме викликає занепокоєння США?

Д.Л.: Я вважаю, нам, Великій Британії, Європі й, звісно, Сполученим Штатам, дуже важливо зрозуміти деталі плану перемоги президента Зеленського. І вже днями він докладно представить його найближчим союзникам. Звичайно, я не буду спекулювати на тому, що там, бо не хочу надавати жодної переваги Володимиру Путіну.

Але я справді чітко розумію, що настав час для західних союзників проявити сміливість і мужність, тому що Володимир Путін вважає, що може перемикнути нашу увагу. Він вважає, що нам не вистачить терпіння, щоб бути з нашими українськими друзями.

Ось чому Велика Британія виділила 3 млрд фунтів стерлінгів для того, щоб Україна могла придбати та мала усю необхідну військову техніку, не лише цього року, а кожного року – стільки, скільки буде потрібно. І це те, що я сказав моїм колегам-міністрам закордонних справ країн Групи семи під час нашої зустрічі у Нью-Йорку. Це та позиція, яку ми маємо забезпечити Україні.

USA-BRITAIN/

І.С.: Коли, на вашу думку, це важливе рішення щодо зняття обмежень щодо використання західної зброї по російських військових цілях можуть ухвалити?

Д.Л.: Ми зустрічаємося тут, на Генеральній Асамблеї ООН. Я знаю, що президент Зеленський зустрічається з президентом Байденом у Вашингтоні. Попереду також зустріч Групи двадцяти. Тож я очікую, що впродовж найближчих днів і тижнів ми будемо мати дуже сильну позицію, щоб забезпечити Україну усім необхідним, оскільки ми наближаємося до цієї важкої зими 2025-го року.

Всі дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Володимира Путіна стане набагато складнішою, вже наступного року

І дозвольте мені чітко пояснити, що я маю на увазі. Всі дані нашої розвідки свідчать, що ситуація для Володимира Путіна стане набагато складнішою, вже наступного року. Його економіка в поганому стані. Йому буде дуже важко впоратися із кількістю втрат і жертв, яких він зазнав.

Водночас, коли ми дивимось на те, що робить Україна… Їй вже вдалось відвоювати половину захоплених земель. Їй вже вдалось вибити Путіна із Чорного моря. Вона пішла у наступ в Курській області й, сподіваюсь, утримає ці позиції. Насправді саме зараз той момент, адже ми переходимо з осені у зимовий період, коли Захід має продемонструвати свою сміливість та абсолютну відданість.

І.С.: Але що є червоною лінією для лідерів, які виступають проти того, щоб Захід дозволив використовувати свої ракети по ударах у глиб Росії? Те, що це може призвести до Третьої світової війни? Що Путін може застосувати ядерну зброю проти Заходу чи України? Що ви чуєте від людей, які цим стурбовані?

Д.Л.: Згідно зі статутом ООН та статті 51, ми чітко розуміємо, що Україна має право захищати себе від цих жахливих атак з боку Росії. І ми зробимо все можливе в рамках міжнародного права та правил залучення, щоб підтримувати Україну та захищати її.

Britain's Shadow Foreign Secretary Lammy and Shadow Defence Secretary Healey visit Ukraine

Ціна відмови від підтримки України була б набагато вищою у фінансовому сенсі

І.С.: Нещодавно ви заявили, що, ймовірно, війна ще триватиме мінімум два роки, до 2026 року. Вона триває вже понад два з половиною роки. Це дуже виснажливо для української економіки, для західної економіки, для всіх.

Як ви думаєте, чи зможе Україна проіснувати ще два роки у таких умовах? І чи зможе Захід так довго підтримувати Україну?

Д.Л.: Говорімо прямо — війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська. Так це закінчиться. Залиш Україну!

Війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська

Але за відсутності у Путіна будь-якого бажання вести переговори, ми повинні продовжувати підтримувати Україну.

Бо ціна відмови від підтримки України була б набагато вищою у фінансовому сенсі. Адже тоді б витрати на оборону суттєво зросли для всіх західних союзників. І балтійський кордон був би дуже вразливим до погроз Путіна. Тому ми стоїмо з Україною стільки, скільки потрібно. І я цілком впевнений, що ми це витримаємо.

Звісно, ця війна буде вирішена лише політичним шляхом – це також повертає нас до гарантій безпеки, які потрібні Україні. І ми у Сполученому Королівстві завжди вірили, що шлях України до вступу у НАТО - дуже важливий вимір цих гарантій безпеки.

Дивіться також: Публічні дебати щодо військових спроможностей, наданих Україні Заходом, вигідні лише Росії: міністр оборони Великої Британії