Австралія приєднується до санкцій на імпорт іранської нафти

Міністр закордонних справ Австралії Кевін Рудд

Австралія повідомила, що вона, як і Європейський Союз, накладе санкції на імпорт іранської нафти. Міністр закордонних справ Австралії Кевін Рудд заявив у вівторок, що його країна вдасться до цих самих кроків, що й ЄС, який у понеділок погодився на нові санкції проти Ірану, включно із замороженням активів його центрального банку.

Санкції є частиною кампанії західних країн чинення тиску на Іран, щоб він припинив контроверсійні частини своєї ядерної програми. Проте Іран відкидає дії ЄС, називаючи санкції «нелогічними і несправедливими».

Представник Міністерства закордонних справ Ірану заявив у понеділок, що довготермінові енергетичні потреби світу означають, що «неможливо накласти санкції на Іран з його величезними ресурсами нафти і газу».

Заборона ЄС не стане чинною до першого липня, даючи таким великим імпортерам як Греція, Іспанія та Італія час для знайдення альтернативних джерел нафти. Європейський Союз є другим, після Китаю, імпортером іранської нафти. З експорту нафти Іран отримує чималі фінансові користі.

Західні країни звинувачують Іран у тому, що він – під прикриттям цивільної енергетичної програми – намагається виготовити ядерну зброю.