Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон грата. У Тегерані готуються до відповіді на обстріл Ізраїлю

Іран, який пообіцяв "нищівну відповідь" у разі помсти Ізраїлю. На цьому архівному фото, верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї, (у центрі), молиться над трунами президента країни Ібрагіма Раїсі, який загинув у вертолітний аварії, 22 травня 2024 року. AP

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша персоною нон грата в Ізраїлі.

Кац оголосив про це в середу, заявивши, що "кожен, хто не може однозначно засудити жахливу атаку Ірану на Ізраїль, не заслуговує ступати на ізраїльську землю".

Кац заявив, що неспроможність Гутерріша однозначно засудити атаку Ірану на Ізраїль робить Гутерріша антиізраїльським керівником ООН, який надає "підтримку терористам", таким як ХАМАС, "Хезболла", єменські повстанці хусити та Іран. Нагадаємо, ХАМАС, "Хезбола" та хусити - визнані у США та низці країн терористичними організаціями.

Напередодні Гутерріш зробив серією заяв, які, за словами Каца, відображають постійне упередження проти Ізраїлю з початку конфлікту.

Іран випустив близько 180 балістичних ракет по Ізраїлю, звинувативши Ізраїль у тому, що він розпалює війну, а Іран діє у самозахисті.

За повідомленням ізраїльських сил та Пентагону, Ізраїль та союзники перехопили більшість ракет, але деякі з них впали на території Ізраїлю та Йорданії.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі у середу виступив з погрозами на адресу країн, які допомогли збивати ракети, націлені на Ізраїль, сказавши, що вони "понесуть відповідальність".

Арагчі відповідав на запитання журналістів про допомогу Йорданії у перехопленні ракет у вівторок. США та Велика Британія також брали участь у захисті Ізраїлю.

Збройні сили Йорданії повідомили у відповідь на заяву Ірану, що всі підрозділи та формування загального командування її збройних сил приведені до найвищого ступеня бойової готовності.

Іран випустив десятки ракет по Ізраїлю у відповідь на вбивство лідера "Хезболли" Хасана Насралли та інших очільників організації в Бейруті минулого тижня.

Йорданія, союзник США, допомогла перехопити ракети під час іншого нападу Ірану на Ізраїль у квітні, що викликало попередження Тегерана.

Дивіться також: Іран інтенсивно обстрілює Ізраїль. Ізраїльські війська почали наземну операцію в Лівані

Збройні сили Ізраїлю повідомили, що вдадуться до дій у відповідь на іранський обстріл, але не надали подробиць.

Іран, який пообіцяв "нищівну відповідь" у разі помсти Ізраїлю, скасував рейси літаків по країні. Кореспонденти телеканалу CNN в Тегерані повідомляють, що місто готується до можливих дій з боку Ізраїлю, частина людей вирішила покинути місто.

Мешканці Тегерана повідомили кореспондентам CNN, що багато публічних місць, включно з кінотеатрами, залишаються закритими, офіційно – через жалобу у зв'язку зі смертю Насралли.

Оглядачі побоюються, що регіону загрожує ескалація, яка може перерости у масштабнішу війну на Близькому Сході.

Експерти з проблем регіону, з якими розмовляли кореспонденти CNN, кажуть, що ракетна атака Ірану проти Ізраїлю у вівторок мала на меті дати сигнал про те, що арсенал Тегерана здатний завдати масових втрат.

На думку Мохаммада Алі Шабані, редактора Amwaj.media, лондонського новинного сайту, який зосереджується на Близькому Сході, вівторковий обстріл Ірану мав на меті саме завдати втрат, а не продемонструвати спроможність. У цьому він бачить різницю з обстрілом у квітні, про який Іран попередив заздалегідь, що дозволило його зірвати значною мірою.

Інші оглядачі вважають, що Іран вирішив відповісти на нещодавні вбивства Ізраїлем ключових лідерів "Хезболли" та ХАМАСу, щоб показати силу режиму як для внутрішньої, так і для іноземної аудиторії.

Дивіться також: "Залізний купол" та "Стріла". Що включає протиповітряна оборона Ізраїлю