Вибухи припинили електропостачання до іранського ядерного об’єкту

Іран повідомив, що лінії енергопостачання до його головного підземного ядерного об’єкту «Фордо» були знищені минулого місяця в результаті вибухів, спричинених «терористами і диверсантами».

Голова іранського ядерного агентства Ферейдун Аббасі-Давані повідомив про це в понеділок на зустрічі МАГАТЕ у Відні. Проте він не сказав, хто несе відповідальність за диверсію.

У минулому Іран звинувачував Сполучені Штати та Ізраїль у діях, скерованих проти його ядерної програми і науковців.

Повідомлення про це збіглося в часі із заявою верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон, що у вівторок вона матиме зустріч з головою іранської делегації на ядерні переговори Саїдом Джалілі у Стамбулі. За її словами, зустріч є частиною тривалих зусиль на підтримку переговорів з Іраном».

Переговри між провідними країнами світу та Іраном у Москві у червні не принесли успіху. Однак канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила в понеділок, що політична розв’язка все ще можлива. Проте Росія повідомила, що міністри шістьох впливових країн світу планують мати зустріч з іранською делегацією за лаштунками сесії Генеральної Асамблеї ООН наступного тижня.