МАГАТЕ чинить тиск на Іран у питанні ядерної програми

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Іран мусить відповісти на занепокоєння про свої досліди у галузі ядерної зброї. У вівторок високий представник Євросоюзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон і голова іранської делегації на переговри Саїд Джалілі мали зустріч у Стамбулі.

Ештон каже, що зустріч є«частиною тривалих зусиль ведення переговорів з Іраном». Представник Міністерства закордонних справ Ірану у вівторок закликав країни Заходу розпочати «змістовні переговори».

Ці події збіглися в часі з розгорненням Тегераном російського виробництва підводного човна і есмінця у Перській затоці через кілька днів після того, як Сполучені Штати і понад двадцять інших країн розпочали у районі навчання з метою втримання відкритими морські шляхи.

Іран повторно погрожував закрити Ормузьку протоку, через яку проходить експорт нафти з Перської затоки, якщо Ізраїль заатакує іранські ядерні об’єкти. Ізраїль вважає, що Тегеран намагається виготовити ядерну зброю.

Переговори між провідними країнами Заходу та Іраном, які відбувалися в Москві у червні, закінчилися без досягнення пролому у ядерному питанні.