Збільшується кількість жертв землетрусів в Ірані

Іран повідомив, що в результаті двох землетрусів, що сталися в суботу, загинуло понад 300 людей, хоча день раніше відкликано пошуки жертв. Міністр охорони здоров’я Ірану заявив на сесії парламенту в понеділок, що кількість загиблих становить щонайменше 306 людей і понад три тисячі отримали поранення.

Землетруси, перший силою в 6.4 бала, і другий у 6.3 бала за шкалою Ріхтера, сталися майже один за одним в суботу пополудні та спричинили знищення кількох сіл у районі міста Табріз. Кілька населених пунктів зазнали сильних пошкоджень.

Бюро генерального секретаря ООН Пан Гі Муна оприлюднило в понеділок заяву, в якій висловило співчуття з приводу жертв і запропонувало гуманітарну допомогу.

У неділю також Сполучені Штати запропонували допомогу і висловили співчуття іранському народу. У заяві Білого дому, скерованій «іранському народу», сказано, що Сполучені Штати готові «запропонувати допомогу у цей важкий час», але в ній не згадувалось іранського уряду.

Після двох великих землетрусів сталися також десятки додаткових поштовхів землі, що спонукало людей провести ніч просто неба.

Товариство Червоного Півмісяця повідомило, що воно дотепер надало екстрений притулок тисячам людей і надсилає необхідні постачі.

Землетруси є частим явищем в Ірані, але небагато із них такої великої сили. Останній землетрус, силою в 6.6 бала за шкалою Ріхтера стався у 2003 році в південно-східному місті Бам. Тоді загинуло 30 тисяч людей.