Сили безпеки Іраку повідомили, що ісламські екстремісти захопили місто Тікріт

Представники іракських сил безпеки повідомили, що ісламські екстремісти, які у вівторок зайняли місто Мосул, тепер захопили також важливе місто Тікріт, що за несповна 200 кілометрів від Багдада.

Посадовці сказали, що сунітські екстремісти просунулись з Мосула на південь, займаючи найбільший в Іраку нафтопереробний завод і Тікріт, рідне місто усунутого від влади іракського диктатора Саддама Гусейна.

Представники безпеки заявили, що у вівторок ввечері повстанці ввійшли до міста Бейджі, підпалили відділення поліції і суд, та витіснили приблизно 250 вартових, які охороняли нафтопереробний завод. Згідно з повідомленнями, екстремісти запропонували охоронцям безпечний вихід, якщо вони погодяться мирно залишити об’єкт.

У середу іракське телебачення повідомило, що кілька годин пізніше армійська бригада витіснила екстремістів з Бейджі.

Джерела турецького уряду повідомили, що екстремісти зайняли консульство Туреччини в Мосулі, захоплюючи при цьому 48 осіб, включно турецьким консулом, працівниками, охоронцями і трьома дітьми.

Міністр закордонних справ Іраку заявив у середу, що іракські лідери мусять об’єднатися перед лицем «серйозної, смертельної загрози», перед якою опинилася країна. Захоплення екстремістами іракських міст та їх швидке пересування на південь становить приголомшливу поразку очоленого шиїтами уряду країни.

Міжнародна організація з міграції повідомила в середу, що побоювання щодо додаткового насильства в Мосулі спричинило, що 500 тисяч людей залишили свої домівки. Прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі заявив, що країна «переживає важкий етап». Він попросив парламент зібратися на екстрену сесію, щоб проголосити надзвичайний стан в країні.