Ізраїль завдає "десятків" ударів по Хезболлі в Лівані, після вбивства Насралли

Президент США Джо Байден назвав вбивство Ізраїлем лідера Хезболли "заходом справедливості". Фото: Дим над передмістям Бейрута під час атаки Ізраїлю 28 вересня 2024 року.

У неділю Ізраїль заявив, що проводить нові авіаудари по "десятках" об’єктів Хезболли в Лівані після вбивства лідера підтримуваного Іраном угруповання Хасана Насралли.

Хезболла підтвердила в суботу, що її лідер Насралла був убитий напередодні під час ізраїльського удару по південному передмісті Бейрута, завдавши потужного удару групі, яку він очолював десятиліттями.

Його вбивство знаменує собою різку ескалацію протистояння між Хезболлою та Ізраїлем і ризикує занурити весь регіон у ширшу війну.

Ізраїль завдав нових ударів по Лівану в неділю, а військові заявили, що "за останні кілька годин вони атакували десятки об'єктів терористів на території Лівану".

Цілями ударів були "будівлі, де зберігалася зброя та військові споруди організації".

З суботи військові атакували сотні об'єктів Хезболли по всьому Лівану, намагаючись зруйнувати військові об'єкти та інфраструктуру угруповання.

Хезболла розпочала удари низької інтенсивності через кордон по ізраїльських військах через день після того, як її палестинський союзник ХАМАС влаштував безпрецедентну атаку на Ізраїль 7 жовтня, спровокувавши війну в Секторі Гази.

Ізраїль заявив про можливу сухопутну операцію проти Хезболли, що викликало широке міжнародне занепокоєння.

Після смерті Насралли прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль "звів рахунки" за вбивство ізраїльтян та громадян інших країн, включаючи американців.

"Несправедливе кровопролиття"

Насралла був обличчям Хезболли, користуючись культовим статусом серед своїх прихильників мусульман-шиїтів.

Ізраїльський військовий речник Даніель Хагарі сказав: "Його ліквідація робить світ безпечнішим".

Але перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Реза Ареф засудив "несправедливе кровопролиття" і пригрозив, що вбивство Насралли призведе до "знищення" Ізраїлю.

ХАМАС засудив вбивство Насралли як "боягузливий терористичний акт".

Ліван, Ірак, Іран і Сирія оголосили публічний траур, а єменські повстанці хусити заявили, що вони випустили ракету по ізраїльському аеропорту Бен-Гуріон у суботу, сподіваючись влучити в нього, коли Нетаньягу повертався з Нью-Йорка.

Президент США Джо Байден, чий уряд є найбільшим постачальником зброї для Ізраїлю, сказав, що це "захід справедливості", а Камала Гарріс, яка балотується, щоб замінити його в Білому домі, назвала Насраллу "терористом з американською кров’ю на його руки".

Іран скликав екстрене засідання Ради Безпеки ООН на знак протесту проти вбивства Насралли.

У листі представник Ірану в ООН Амір Саїд Іравані закликав Раду Безпеки "вжити негайних і рішучих заходів, щоб зупинити триваючу агресію Ізраїлю" і не дати йому "втягнути регіон у повномасштабну війну".

Аналітики повідомили AFP, що смерть Насралли змушує Хезболлу дати відповідь.

"Або буде безпрецедентна реакція Хезболли... або це повна поразка", — сказав Хейко Віммен з аналітичного центру International Crisis Group.

Масові переміщення

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, від початку бомбардування опорних пунктів Хезболли раніше у вересні під час ізраїльських ударів по Лівану загинули понад 700 людей.

За даними міністерства, внаслідок ударів у суботу загинуло 33 людини та було поранено 195.

Більшість смертей у Лівані припали на понеділок, день наймасштабнішого насильства з часів громадянської війни в країні 1975-90 років.

Голова ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що "понад 200 000 людей переміщено всередині Лівану", а понад 50 000 втекли до сусідньої Сирії.

Сотні сімей провели ніч на суботу надворі, через авіаудари по півдню Бейрута.

"Я навіть не пакував одяг, я ніколи не думав, що ми так підемо й раптом опинимося на вулиці", — сказав AFP 56-річний житель південного Бейрута Ріхаб Насіф.

Тим часом унаслідок авіаударів невідомого походження на сході Сирії загинуло 12 проіранських бойовиків і було поранено велику кількість людей, повідомив військовий спостерігач у неділю.

За даними Сирійської обсерваторії з прав людини, відповідальність за удари по місту Дейр-ез-Зор і поблизу нього, а також поблизу кордону з Іраком одразу не було взято ніким, але цілями були військові позиції.

Ізраїль "усуне цю загрозу"

Нетаньягу пообіцяв продовжувати боротьбу, доки не буде захищено кордон з Ліваном.

"Ізраїль має повне право усунути цю загрозу та повернути наших громадян у їхні домівки в безпеці", — сказав він.

Дипломати заявили, що зусилля з припинення війни в Газі були ключовими для припинення бойових дій у Лівані та повернення регіону з краю прірви.

Напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня призвів до загибелі 1205 осіб, переважно мирних жителів, повідомляє AFP на основі офіційних ізраїльських даних, які включають заручників, убитих у полоні.

З 251 заручника, захопленого бойовиками, 97 все ще утримуються в Газі, у тому числі 33 ізраїльські військові вважаються загиблими.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я території, підконтрольної ХАМАСу, у відповідь ізраїльська військова операція вбила щонайменше 41 586 людей у Газі, більшість із них цивільні. В ООН назвали ці дані такими, що заслуговують на довіру.