Пан Гі Мун заявив про необхідність знесення блокади сектора Газа

Демонстрація проти блокади Гази біля резиденції прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу у Єрусалимі

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сказав, що він розглядає всі варіанти проведення розслідування обставин ізраїльського рейду на корабель,який віз гуманітарну допомогу до сектора Газа. Пан заявив, що довготривала ізоляція Ізраїлем Гази є контрпродуктивною і хибною політикою.

Пан Гі Мун сказав журналістам, що він розглядає «різні можливості» для імплементації заклику Ради безпеки ООН до проведення «швидкого, неупередженого і прозорого розслідування інциденту». Генсек ООН також закликав органи влади Ізраїлю подати свою версію подій, які призвели до вчиненого у понеділок ізраїльськими десантниками нападу на конвой з гуманітарною допомогою. У результаті інциденту загинуло 9 пропалестинських активістів.

У середу Рада ООН з питань прав людини прийняла резолюцію, в якій засудила «жорстоку атаку», здійснену ізраїльськими силами. Рада повідомила про відправлення незалежної групи слідчих в регіон для розслідування можливих порушень міжнародного права.

Учора, віце-президент США Джозеф Байден заявив, що Ізраїль має «безумовне право» на самозахист, включно із проведенням обшуків кораблів, які прямують до Гази, аби запобігти контрабанді зброї.

Втім сотні пропалестинських активістів, затриманих під час ізраїльського рейду на ‘Флотилію свободи’ і відтак депортованих Ізраїлем, повернулися до Туреччини. Серед прихильників, які вітали активістів у Стамбулі сьогодні вранці, були заступник міністра закордонних справ Туреччини та низка турецьких законодавців.