Війна не є неминучою, каже Ллойд Остін на тлі підготовки Ізраїлю до удару по Лівану у відповідь на атаку 27 липня

Працівники Ліванського Червоного Хреста та жителі оглядають руйнування після ізраїльського бомбардування у південному прикордонному селі Шебаа 29 липня 2024 року. (Фото: Rabih DAHER / AFP)

Ізраїльська армія повідомила 30 липня, що завдала вночі ударів приблизно по 10 об’єктам Хезболли в семи різних районах південного Лівану, внаслідок чого один боєць збройного угруповання загинув.

Спостерігаючи велику активність на північному кордоні Ізраїлю, ми як і раніше стурбовані потенційною ескалацією цього в повномасштабну бійку. Але я не вірю, що бій неминучий
Ллойд Остін

Удари було завдано по “об'єкту зберігання зброї Хезболли, об'єктам терористичної інфраструктури, військовим структурам і пусковій установці на півдні Лівану”, повідомили в ізраїльській армії.

Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив пресі, що він не вважає війну між Хезболлою та Ізраїлем неминучою і сподівається на дипломатичне врегулювання конфлікту, але додав, що США захищатимуть Ізраїль у випадку атаки.

"Якщо на Ізраїль нападуть. Так, ми допоможемо Ізраїлю себе захистити. Ми чітко про це кажемо з самого початку", - заявив очільник Пентагону.

США, додав Остін, непокоїть загроза ескалації конфлікту, внаслідок ракетного удару Хезболли 27 липня по окупованих Ізраїлем Голанських висотах, який призвів до загибелі 12 дітей та підлітків.

“Спостерігаючи велику активність на північному кордоні Ізраїлю, ми як і раніше стурбовані потенційною ескалацією цього в повномасштабну бійку. Але я не вірю, що бій неминучий”, — заявив Остін під час спільної пресконференції у столиці Філіппін Манілі після переговорів щодо безпеки між ним, держсекретарем США Ентоні Блінкеном та їхніми філіппінськими колегами.

“Ми хотіли б, щоб питання вирішувалися дипломатичним шляхом”, — додав він.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв 29 липня дати рішучу відповідь на смертоносний ракетний обстріл й знову поклав на Хезболлу відповідальність за обстріл. Хезболла відкидає звинувачення.

“Ці діти — наші діти, вони діти всіх нас, — сказав Нетаньягу під час відвідування місця удару. — Держава Ізраїль не буде і не може пропустити це. Наша відповідь буде, і вона буде суворою”.

Втім його візит не був сприйнятий цілком позитивно, адже кілька сотень членів сімей жертв і членів громади вийшли на протест проти того, що Нетаньягу використовує ситуацію для політичної вигоди.

Тим часом низка урядів західних країн – серед яких Сполучені Штати, Німеччина, Велика Британія та Франція – закликала своїх громадян залишити Ліван або уникати поїздок туди через загострення напруженості між Ізраїлем і Хезболлою й ризик розширення конфлікту.

Рена Біттер, помічниця держсекретаря США з консульських питань, у відеозверненні, поширеному в мережі Х, закликала американців у Лівані “створити план дій [на випадок] кризи й виїхати до початку кризи”.

“Ми рекомендуємо громадянам США розробити план дій [на випадок] кризи й виїхати до початку кризи. Регулярний транспорт завжди є найкращим варіантом, поки місцеві комунікації та транспортна інфраструктура все ще неушкоджені та працюють у нормальному режимі”, – зазначила Біттер.

Німеччина закликала своїх громадян терміново залишити Ліван, заявивши, що авіасполучення незабаром може бути призупинено, а подальша ескалація може призвести до повного припинення авіарейсів з аеропорту Бейрута.

Так декілька світових авіакомпаній вже призупинили польоти з та до Бейрута, посилаючись на ситуацію з безпекою в країні. Серед них німецька Lufthansa, швейцарська Swiss International Air Lines, французька Air France та турецька Turkish Airlines.

Ізраїль і Хезболла здійснювали взаємні обстріли через кордон з початку війни в Газі. Хезболла, підтримувана Іраном, заявляє, що діє на знак солідарності з ХАМАСом і палестинцями, й припинить обстріли лише після завершення Ізраїлем війни в Газі.

Водночас Хезболла заперечує, що вона запустила ракету, яка вбила дітей та підлітків у селі Мадждал-Шамс 27 липня. Того дня угруповання заявило, що випустило ракету по військовій цілі на Голанських висотах, які Ізраїль захопив у Сирії в 1967 році й утримує відтоді.

Джонатан Руе, директор відділу зовнішньої політики Єврейського інституту національної безпеки Америки, сказав Голосу Америки, що потенціал ескалації між Ізраїлем і Хезболлою є найвищим з початку війни у Газі у жовтні 2023 року.

“Я думаю, що обидві сторони погодилися з деякими негласними правилами гри, як вони кажуть, за якими атаки триватимуть, але обидві сторони неявно визнали певні межі, які вони не будуть атакувати з іншого боку”, — сказав Руе.

“Я думаю, що Ізраїль опинився між молотом і ковадлом, тому що він жалкує, що не змінив ці правила гри, щоб переконати Хезболлу, що напади, подібні до того, що стався в суботу, більше не можуть тривати”.

Багато воєн не є навмисними. Помилки можуть призвести до війни, і тому нам потрібне припинення вогню
Данія Колейлат Хатіб

У коментарях мережі CNN тимчасовий міністр закордонних справ Лівану Абдулла Бу Хабіб зазначив, що ліванський уряд мало що може зробити, щоб приборкати Хезболлу, але додав, що канали комунікації залишаються відкритими.

Німрод Горен, старший науковий співробітник у справах Ізраїлю Інституту Близького Сходу, сказав Голосу Америки, що попередні спроби деескалації ситуації між Ізраїлем та Хезболлою були пов’язані з прагненням досягти припинення вогню в Газі. Однак, ці переговори тривали місяцями без досягнення угоди.

“Існує потреба в іншому типі виходу для Ізраїлю і Хезболли, тому що нинішня ситуація, як ми бачимо, не може тривати довше, — сказав Горен. — Ціна з обох сторін стає дуже значною”.

Аналітикиня Данія Колейлат Хатіб зазначила, що існує велика невизначеність щодо того, де саме у Лівані Ізраїль завдасть удару у відповідь за напад 27 липня.

Хатіб, президентка Дослідницького центру співробітництва та розбудови миру в Бейруті, сказала Голосу Америки, що “обидві сторони не хочуть війни, але готуються до війни”.

“Всі чекають удару. Удар наближається. Вони не знають, наскільки він великий, тому єдине повідомлення, яке вони передають Ізраїлю [це] те, що якщо ви вийдете за межі правил ведення бойових дій, якщо ви заглибитеся, якщо ви [вдарите] по Бейруту, вони відреагують”, - зазначила Хатіб.

“Багато воєн не є навмисними. Помилки можуть призвести до війни, і тому нам потрібне припинення вогню”, - додала вона.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

Дивіться також: Авіакомпанії скасовують рейси в Бейрут на тлі обіцянок Ізраїлю відповісти на удар Хезболли по Голанських висотах