В Ізраїлі вшановують пам'ять жертв нападу ХАМАСу, що стався рік тому

Фото: Жінка дивиться на фотографії заручників, викрадених під час смертоносної атаки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, через рік після атаки 7 жовтня 2023 року в Тель-Авіві, 7 жовтня 2024 року.

Збройні сили Ізраїлю заявили, що в понеділок завдали авіаударів по позиціях ХАМАСу у всій Смузі Гази через рік після нападу ХАМАСу на південь Ізраїлю.

Напад спровокував війну, яка включає бої в Лівані та створює загрозу ширшого регіонального конфлікту.

Серед цілей були позиції ракетних установок ХАМАСу. ХАМАС заявив у понеділок, що обстріляв Тель-Авів, друге за величиною місто Ізраїлю, а також райони поблизу кількох прикордонних переходів на півдні Ізраїлю.

Ізраїль повідомив, що сирени повітряної тривоги лунали в Тель-Авіві та в центральній частині Ізраїлю у відповідь на снаряди, випущені з Гази.

Ізраїльські військові також заявили, що завдали ударів по цілях, які використовували бойовики "Хезболли" в Лівані, включаючи напади на Бейрут, частини південного Лівану та долину Бекаа.

Люди оглядають збитки після ізраїльських ударів по південному передмісті Бейрута, 7 жовтня 2024 року.

Ракети "Хезболли" влучили в місто Хайфа на півночі Ізраїлю, де, як повідомляють ізраїльські ЗМІ, щонайменше 10 людей отримали поранення.

"Хезболла" заявила, що ціллю була ізраїльська військова база на південь від Хайфи.

У Білому домі заявили, що президент США Джо Байден вшанує пам'ять жертв терактів у понеділок, у тому числі запаливши свічки.

Байден заявив вранці в понеділок, що 7 жовтня запам’ятається як "чорний день для палестинського народу через конфлікт, який того дня розв’язав ХАМАС".

"Ми не припинимо працювати над досягненням угоди про припинення вогню в Газі, повернення заручників додому, а також збільшення гуманітарної допомоги, щоб полегшити страждання на місцях, забезпечення безпеку Ізраїлю та припинення цієї війни, — сказав Байден. — Ізраїльтяни, і палестинці однаково заслуговують на життя в безпеці, гідності та мирі".

Палестинці йдуть повз уламки будинків, зруйнованих під час військового наступу Ізраїлю, на тлі триваючого конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, у Хан-Юнісі на півдні Сектора Гази, 7 жовтня 2024 р.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив у понеділок, що Ізраїль забезпечить безпечне повернення свого народу до своїх домівок і що буде зроблено все можливе, щоб заручники, утримувані в Газі, повернулися додому.

"Сьогодні, як ніколи, ми маємо глибоке зобов’язання продовжувати вживати всіх необхідних заходів, щоб перемогти наших ворогів і захистити нашу Батьківщину", — заявив Галлант.

Міністр оборони США Ллойд Остін під час телефонної розмови з Галлантом у неділю підтвердив підтримку США самооборони Ізраїлю, йдеться у заяві Пентагону.

Остін "підтвердив непохитну відданість США безпеці Ізраїлю, припиненню вогню в Газі та дипломатичному врегулюванню, яке дозволяє громадянам безпечно повертатися до своїх домівок по обидва боки ізраїльсько-ліванського кордону", — заявив прессекретар Пентагону Пет Райдер.

Управління ООН з координації гуманітарних питань (OCHA) заявило в понеділок, що минулий рік приніс "неймовірні страждання" і що напад ХАМАСу "передвіщав спустошення, спричинене ізраїльською відповіддю".

ОСНА вказало на поводження із заручниками в Газі, які, як повідомляється, зазнали сексуального насильства та позбавлені доступу до гуманітарної допомоги, примусове переміщення ізраїльських громад та загрози ракетних обстрілів.

За словами установи, ізраїльські військові операції посилили наслідки ізраїльської морської та сухопутної блокади, запровадженої в 2007 році, що призвело до "катастрофи". Війна призвела до переміщення майже всього населення Гази, і багато людей були змушені переїжджати неодноразово, повідомило OCHA.

Агентство також повідомило, що протягом минулого року в Газі було вбито понад 300 гуманітарних працівників.

"Жодна статистика чи слова не можуть повністю передати масштаби фізичного, психічного та суспільного руйнування, яке відбулося", — сказала Джойс Мсуя, виконувачка обов’язків заступника генерального секретаря з гуманітарних питань і координаторка надзвичайної допомоги.

"Але ми знаємо, що має статися: треба звільнити заручників і поводитися з ними гуманно. Треба захистити цивільне населення і задовольнити їхні основні потреби. Безпідставно затриманих палестинців необхідно звільнити. Треба захистити гуманітарних працівників та полегшити їм роботу. Треба притягнути винних до відповідальності за будь-які серйозні порушення міжнародного гуманітарного права. І наступ на Газу має припинитися".

Під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАСу вбили близько 1200 осіб. Вони також взяли в заручники близько 250 осіб, близько 100 досі утримуються, а приблизно третина з них вважається мертвою.

За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, у результаті військової кампанії ізраїльських атак із повітря та землі було вбито майже 42 000 палестинців і понад 97 000 поранено.

Міністерство не повідомляє, скільки загиблих були бойовиками, але повідомило, що більше половини - це жінки та діти.

Як ХАМАС, так і "Хезболла" були визнані терористичними організаціями Сполученими Штатами, Великою Британією, Європейським Союзом та іншими.

В статті використано інформацію The Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.