Загострення напруження між ізраїльтянами і палестинцями

Тисячі палестинців зібралися на Західному Березі на похорони в’язня, який помер в ізраїльській в’язниці, і двох підлітків, що загинули в сутичці з ізраїльськми солдатами.

Сповнені гніву натовпи приєдналися в четвер до похоронної процесії в’язня Майсари Гамдіє у Хевроні. Палестинці звинувачують Ізраїль у медичному недбальстві щодо 64-річного Гамдіє, який два дні раніше помер від раку гортані.

Проте Ізраїль каже, що Гамдіє, який багато курив, отримав медичну допомогу у в’язниці. Він відбував вирок довічного ув’язнення за спробу вбивства у невдалій змові провести бомбову атаку на кав’ярню у 2002 році в Єрусалимі.

Ізраїльські органи влади заявили, що в середу ввечір молоді палестинці атакували ізраїльських солдатів пляшками з горючою рідиною неподалік міста Тулькарм, що на Західному Березі. Це спонукало військових відкрити вогонь. Палестинці заявили, що молоді протестувальники загинули від пострілів в голову і груди.

Учасники похорону закликали до відплати за смерть убитих.

Палестинський президент Махмуд Аббас звинуватив Ізраїль у намаганні «розпалити хаос» і сказав, що це матиме негативний вплив на американські зусилля відновити ізраїльсько-палестинські мирні переговори. Державний секретар Джон Керрі має прибути в Єрусалим наступного тижня, щоб намагатися відновити переговори.

З інших подій… у четвер палестинські екстремісти в секторі Газа вже третій день поспіль вистрелили ракету на південний район Ізраїлю. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу заявив у середу, що його країна відповість силою, якщо палестинські екстремісти продовжуватимуть ракетний обстріл.